Šefovi diplomatija Evropske unije sutra u Luksemburgu treba da ponovo naglase podršku opredeljenju misije Eulexa "da pojača napore u bici protiv organizovanog kriminala i korupcije" na Kosovu, rekli su zvaničnici EU u Briselu.

Mada nije predviđena rasprava o zapadnom Balkanu, "savet ministara EU će takođe pozdraviti nastojanja da se uveća prisustvo i delovanje misije (Euleksa) na severu Kosova, zajedno s ostalim delatnicima EU, uključujući uspostavljanje Doma Evropske unije u Mitrovici", prenosi Beta.

Kako se navodi u pripremnom dokumentu ministarskog zasedanja, očekuje se da šefovi diplomatija EU "istaknu važnu ulogu koju je misija Euleksa na Kosovu odigrala u jačanju stabilnosti regiona".

Evropski ministri treba, takođe, da "pozdrave usredsređenje mandata Policijske misije EU (EUPM) u Bosni i Hercegovini na podršku suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije" u toj zemlji.

Na zasedanju će biti pozdravljeni dosadašnji rezultati te misije, a šefovi diplomatija Unije treba da podvuku i da vojna misija EU u BiH(ALTHEA) "i dalje doprinosi sveukupnom trudu u BiH" za stabilizaciju prilika u toj zemlji, rekli su zvaničnici španskog predsedništva EU.

Glavne spoljnopolitičke teme sastanka su situacija u Avganistanu, razvoji u Mijanmaru i Kirgiziji. Zajedno s ministrima odbrane EU šefovi diplomatija će razmotriti i bitne vidove zajedničke spoljne i bezbednosne politike evropske dvadesetsedmorice.