Početku radova na izgradnji autoputa Vrbnica - Merdare kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici Kosova na čelu sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Albanije Sali Berishom, kao i ministri albanske vlade, ambasadori akreditovani na Kosovu, predstavnici javnog i kulturnog života u zemlji.

Predsednik Kosova i premijer Albanije istakli su značaj izgradnje ovog autoputa koji je nazvan putem nacije i koja će omogućiti direktno povezivanje između Kosova i Drača u Albaniji, uz gromoglasne aplauze više desetina hiljada prisutnih.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da danas počinje ostvarivanje jednog dugog sna.

“Počinje izgradnja auto puta Vrbnica - Priština - Merdare, koja će povezati Kosovo sa Albanijom i celim regionom, na našem nepovratnom putu evropskih integracija. Od danas počinje velika bitka za put naše zajedničke nade za brži ekonomski razvoj, jer će ovaj autoput direktno uticati na život naših građana”, rekao je kosovski predsednik.

On je istakao da dalje od ekonomske koristi ovaj put ima izuzetan značaj jer predstavlja kraj neželjenje podele koja je nametnuta Albancima kroz vekove. 

Premijer Albanije Salji Beriša, koji je dočekan ovacijama prisutnih, rekao je da je ovaj put dokaz šta mogu da urade slobodni ljudi.

“Današnja inaguracija koridora nacije, u samo nešto više od dve godine nezavisnom Kosovu dokazuje šta mogu da učine slobodni Albanci, dokazuje magičnu snagu slobode kao i gvozdenu volju Albanaca da nadoknade izgubljeno vreme”. 

Koridor nacije po njegovim rečima otvara put Tirani da se povezuje sa Evropom kroz puteve i približava Prištinu Jadranskom moru.

Tači: Najznačajniji trenutak posle nezavisnosti

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je ovo posle proglašavanja nezavisnosti Kosova najznačajniji istorijski trenutak.

“Ovim se otvara poglavlje nove istorije Kosova, epoha jačanja ekonomskog razvoja. Danas istorija i budućnost građana Kosova postaju jedno. Danas vlada koju ja vodim počinje da ostvaruje najveći projekat nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova, njen najveći projekat”, kazao je premijer Kosova.

Na manifestaciji su govorili i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, ministar saobraćaja i telekomunikacija, Fatmir Ljimaj i ambasadori SAD i Turske.

Američki ambasaodr Kristofer Del je rekao da početak radova na autoputu Vrbnica - Merdare predstavlja put ka slobodnim narodima i državama  i evroatlanskim integracijama. 

"Mislim da je ovo odlučujući korak na putu Kosova da bude slobodna nacija i sposobnih država da donosi odluke o sebi i svojoj budućnosti. To je jedan od najtežih i najkompleksnijih koraka koji su do sada preduzeti od strane nezavisne države Kosovo“, rekao je američki ambasador ističući da je odgovor svakome ko dovodi u pitanje da li je početak izgradnje autoputa prava odluka dobio odgovor od građana koji su došli da prisustvuju početku radova.

Sredstva za izgradnju autoputa će kako je ranije saopšteno biti obezbeđena iz sredstava budžeta, iz narednih privatizacija javnih preduzeća, iz sredstava privatizacija koje su izvršena ranije i ako bude potrebno uzimanjem kako kažu mekih kredita, odnosno kredita sa povoljnim kamatnim stopama, grejs periodom i rokom otplate.
 
Radove na autoputu će izvoditi američko turski konzorcijum Bektel Enka. Predviđeno je da se završe u roku od 36 meseci.

RSE