Šef misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, Lamberto Zanijer oštro je osudio kamenovanje srpskih povratnika u selu Žač na Kosovu.

On je pozvao na dijalog pripadnike srpske i albanske zajednice, koji "moraju da žive jedni sa drugima". Zanijer je izrazio zabrinutost zbog uznemiravanja članova 26 srpskih povratničkih porodica, čiji su šatori nekoliko noći kamenovani u selu Žač na istoku Kosova.

"Prištinske vlasti su s pravom okarakterisale incidente 'kukavičkim i nepodnošljivim' i pozvale da napadači budu privedeni pravdi", rekao je Zanijer, a objavljeno je na sajtu UN.

Šef UNMIK-a je upozorio da "takvi incidenti mogu negativno uticati na delikatan proces povratka raseljenih lica u svoje domove na Kosovu". Zanijer je istakao potrebu da se osigura da se ne ponove slični incidenti i da je jedino trajno rješenje pitanja povratnika "otvoren i iskren dijalog".

U posljednjem izveštaju o Kosovu generalnog sekretara UN Ban Ki-Moona Savjetu bezbjednosti navedeno je da je, iako je dobrovoljan povratak i dalje na niskom nivou, prošle godine zabilježen porast povratnika u odnosu na prethodnu.

Tako se prošle godine u svoje domove vratilo više od 1.100 ljudi, dok je njihov broj 2008. bio 679.

U prva dva mjeseca ove godine na Kosovo se dobrovoljno vratilo 259 pripadnika etnički manjinskih zajednica, među kojima je 90 Srba, 22 Albanca, 30 Roma, 89 Aškalija i Egipćana, 16 Bošnjaka i 12 Goranaca.

Prošle godine u istom periodu na Kosovo se vrtilo 55 osoba.