Predsjednik Turske Abdulah Gul, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik Srbije Boris Tadić sastaće se danas u Istanbulu.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu u srijedu je novinarima u Briselu rekao da će sastanak biti održan u okviru nastojanja da se podrži mir u regionu, prenijela je turska agencija Anadolija.

"Samit u subotu u Istanbulu biće važan korak za Balkan i predstavićemo veoma važnu sliku regiona", rekao je Davutoglu nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

On je rekao da će "pozitivan razvoj" u odnosima BiH i Srbije voditi ka trajnoj stabilnosti Balkana i dodao da je Turska regionu oduvijek pridavala veliki značaj.

Turski mediji navode da je samit rezultat višemjesečnih napora Ankare da se obezbijedi stabilnost u regionu, posebno u BiH. Uticajni turski list Hurriyet ovaj je sastanak nazvao istorijskim.

Turska je posljednjih dana intenzivno lobirala i za prijem BiH u Akcioni plan NATO-a, što su u četvrtak uveče i odobrili ministri zemalja Alijanse.

Samit Tadića, Gula i Silajdžića biće prvi sastanak predstavnika tri zemlje na tom nivou. Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH su se sastali pet puta u posljednjih šest mjeseci.

Turski je ministar u utorak u Beogradu u diplomatskoj misiji zajedno sa šefom španske diplomatije Miguelom Anhelom Moratinosom pokušao naći kompromis za učešće zvaničnika Srbije i Kosova na skupu u Sarajevu 2. juna.

RSE