Memorijalni praznik Turaka Kosova, koji se ove godine organizuje po drugi put, počeo je u Prištinu. U okviru ovih aktivnosti u narodnom pozorištu je održana  konferencija "Uloga i stanje turske zajednice u zemljama Balkana".

Na ovoj konferenciji akademici iz Turske i sa Kosova predstavili su  različita viđenja o ovoj temi. Prisutne je na početku pozdravio ministar sredine i prostornog planiranja Mahir Yagcilar, čestitajući proslavu memorijalnog praznika. On je napomenuo da je stupanjem na snagu Ustava Kosova, 23 april postao memorijalni praznik Turaka, koji se sada obilježava kao tradicionalan. "Organizovanje konferencije je imalo za cilj da obogatimo naše dostojanstvo", istakao je Yagcilar, podsjetivši na tradiciju i dugu historiju turske zajednice na Kosovu.

Prema njegovim riječima uprkos svim poteškoćama turska zajednica je uspjela da osvjedoći svoje prisustvo na ovim prostorima, a tu su i izvanredna postignuća u obrazovanju, te sudjelovanje u politici i drugim društvenim aktivnostima.

"Naš cilj je da pomoću snažnih kadrova i odgovarajućim politikama da imamo uticaje i budemo u razvojnim tokovima", podvukao je Yagcilar, i pozvao na očuvanje jedinstva u turskoj zajednici koje treba biti prenošeno od generacije na generacije i ubuduće.

Dok je predstavnik turske ambasade, Emre Özkan naglasio je da ovaj memorijalni praznik predstavlja dobru priliku da Turci Kosova podjele svoju radost sa pripadnicima drugih etničkih zajednica Kosova.

U okviru konferencije, predavači iz Turske i sa Kosova, Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Prof. Dr. Mehmet Bulut, Bedrettin Koro i Esin Muzbeg predstavili su svoja izlaganja. Na kraju konferencije su dodjeljene i zahvalnice.

Kosovahaber