Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni ocjenio je da je žalba Srbije MSP protiv kosovske nezavisnosti usporila proces priznanja Kosova.

"Proces pred MSP u Hagu predstavlja momenat koji je pružio opravdanje mnogim zemljama koje još nisu prizanle Kosovo da zatraže više vremena da bi donele odluku", rekao je Hyseni. Hyseni je izrazio optimizam da će se nakon što MSP saopšti odluku o Kosovu, proces međunarodnog priznanja ubrzati.

"Apsolutno. Biće stvoren veći prostor za priznanja. Nakon mišljenja Suda u velikoj mjeri će se razjasniti stvari u vezi međunarodnog priznanja Kosova", rekao je Hyseni.

Prema njegovim rečima, Priština se zajedno sa velikim silama i zemljama koje su predvodile proces priznanja Kosova intezivno priprema za lobiranje oko priznanja kosovske nezavisnosti, nakon što sud u Hagu bude saopštio mišljenje o zahtevu Srbije.

"Ne namjeravam da govorim javno o djelovanju koje Kosovo planira da preduzme zajedno sa njegovim sponzorima, jer ne želim da oštetim nijedan proces koji se vezuje za Kosovo i budućnost Kosova", kazao je on.