Nakon 24-časovnog prekida električne energije od strane energetske korporacije Kosova sjevernom dijelu Mitrovice, zbog neplaćanja računa, Srbija je već od jučer započela snabdevanje strujom ovog dijela Kosova.

Sjeverni dio Mitrovice i Kosova su već od podneva jučer rješili problem snadbijevanja električnom energijom tako što su se priključili na elektro-energetski sistem Srbije preko dalekovoda Novi Pazar-Valac koji se nalazi u Zvečanu.

Snadbijevanje strujom iz Srbije za Srbe u sjevernom dijela Kosova zvaničnik u ministarstvu energetike vlade Srbije Nikola Rajaković je okvalifikovao humanitarnim snabdijevanjem, prenose eklektronski mediji sa sjevera Mitrovice.

Predsjednik tzv. mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je priznao da je napomena kosovske elektro-energetske korporacije za mogucnost prekida struje, zbog neplaćanja računa najavljena još prije nedelju dana.

Prema njemu Srbi su spremni da plaćaju račune za potrošenu struju. ali isključivo elektro-privredi Srbije i nikako KEK-u. On je dodao da je juče bilo pokušaja zauzimanja trafostanice Valac u blizini Zvečana od strane radnika KEK-a, ali su spriječeni u tome, i zauzvrat on je naveo da se razmatraju i protivmjere, a jedna od njih je spriječavanje daljeg dotoka vode iz akumulacionog jezera Gazivode za južni dio grada.