Komandant KFOR-a Markus Bentler izjavio je danas da će međunarodne mirovne snage krajem aprila prenijeti Kosovskoj policiji nadlježnost da kontroliše granicu sa Albanijom.

On je poslije sastanka sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, američkim admiralom Markom Fitzgeraldom rekao da će KFOR “nastaviti da prenosi odgovornosti” na kosovsku policiju u okviru procesa “povlačenja trupa KFOR-a iz graničnog područja.”

“Mi ćemo to ubrzo uraditi sa graničnim pojasom prema Albaniji,” rekao je Bentler, dodavši da KFOR ocjenjuje da je kosovska policija “sve pripremljenija, sve profesionalnija i efikasnija u vršenju ovog posla.”

“Mislim da će se to (prenos ovlašćenja) sa Albanijom dogoditi 28 aprila, dakle za desetak dana.”

Bentler je rekao da će se proces prenošenja nadlježnosti na kosovsku policiju u čuvanje granice nastaviti i u drugim granicnim područjima, da ne postoje rokovi i da će slučaj svake zemlje biti posebno razmotren.

Pozitivan signal

Bentler nije komentarisao mogućnost da kosovska policija ubrzo preuzme kontrolu nad graničnim pojasom prema Srbiji.

“Mi blisko sarađujemo sa našim srpskim partnerom na drugoj strani na očuvanju sigurnosti tog dijela graničnog područja”, rekao je on.

Admiral Fitzgerald rekao da je proces prenošenja ovlašćenja na institucije Kosova “indikacija napretka u sigurnosnom okruženju na Kosovu.”

“To je pozitivan signal. Mi ne želimo da čekamo do zadnjeg trenutka (sa prenosom ovlašćenja) već to želimo da obavimo sve dok KFOR ima snažno prisustvo. Tako smo mi sposobni da nadgledamo, pomažemo i savjetujemo.”

Admiral Fitzgerald je zajedno sa komandant KFOR-a i svojim saradnicima iz Glavne komande pratio i visoko ocjenio vežbu Bezbjednosnih snaga Kosova koja je održana kod Termoelektrani B Kosovske elektroenergetske korporacije u Obiliću, i koja je imala za cilj da pokaže sposobnosti KBS-a kao organizacije koja može da odgovori u slučaju kriznih situacija.

Izvor: RSE