Broj žrtava razornog potresa koji je u srijedu pogodio sjeverozapad Kine popeo se na 1.706 mrtvih i 256 nestalih, najnoviji su podaci koje je u nedjelju objavila agencija Xinhua.

Radi se o novom velikom povećanju broja mrtvih, četiri dana nakon potresa jačine 6,9 stupnjeva po Richteru u pokrajini Qinghai. Prethodni podaci govorili su o 1.484 mrtva i 312 nestalih.

U potresu koji je pogodio pokrajinu na tibetanskoj visoravni približno 12.000 osoba je ozlijeđeno, od čega više od 1.400 teško, a 100.000 osoba ostalo je bez krova nad glavom, objavila je službena agencija.

Kineski predsjednik Hu Jintao stigao je u područje pogođeno potresom u okrugu Yushu kako bi ubrzao podjelu humanitarne pomoći.

Predsjednik je skratio boravak u Južnoj Americi kako bi pogođenom stanovništvu pružio utjehu i podršku. Yushu se nalazi na nadmorskoj visini od otprilike četiri hiljade metara, što otežava humanitarne i spasilačke napore.

Od srijede više od 10.000 profesionalnih pripadnika službi spasavanja, vojske, policije, vatrogasaca i medicinskog osoblja mobilizirano je iz cijele zemlje za pomoć pogođenima u pokrajini Qinghai.

Više od 200 istreniranih spasitelja moralo je napustiti područje potresa jer nije podnosilo rad na toj visini.

Agencija Xinhua javila je u nedjelju da su spasioci iz ruševina izvukli 68-godišnjeg muškarca, 100 sati nakon potresa. Muškarac je prebačen u bolnicu i nalazi se u stabilnom stanju, prenijela je Hina.