Danas je propao i sedmi pokušaj sudskog vijeća da započne suđenje lideru Pokreta “Samoopredelenje” Albinu Kurtiju, koji je optužen za tri krivična dijela - za učešće u grupi koja je izvršila krivična dijela, ometanje službenih lica u vršenju dužnosti kao i za poziv na nasilje u vezi sa događajima od 10. februara 2007. godine, kada su u protestima, koji su postali nasilni, život izgubile dve osobe a povređeno više od 80.

Portparolka misije Eulex-a za oblast pravosuđa Kristina Herodes je rekla da je i današnje ročiste odloženo zbog odsustva optuženog i njegovog branioca koji je postavljen po službenoj dužnosti. Novo suđenje je zakazano za 19. april.

“Mogu vam reći da je sudski proces protiv Kurtija odložen za ponedjeljak. Razlog odlaganja je da Albin Kurti nije bio sa ročištu i on još uvek nije uhapšen od strane policije. Takođe i advokat određen po službenoj dužnosti nije bio prisutan”, kazala je Herodes i dodala da će sljedeći korak biti novi nalog za hapšenje Kurtija i prijedlog za preduzimanje disciplinskim mjera prema advokatu koji je odbio da po službenoj dužnosti zastupa Kurtija.

Musa Dragusha koji je advokat po službenoj dužnosti je istovremeno i predsjednik Advokatske komore Kosova.

Aktivista Pokreta Glauf Konjufca je pohvalio takvo ponašanje Dragushe.

„Mi pozdravljamo ovaj čin Advokatske komore i pozivamo da se takav primjer prihvati od strane drugih advokata na Kosovu“, rekao je Konjufca.

Dobri poznavaoci prilika u pravosuđu na Kosovu smatraju da je postupak protiv Kurtija lakmus papir za efikasnost sudskog sistema i ostvarivanja zakonitosti, ističući istovremeno da je UNMIK administracija prije tri godine napravila veliku grešku time što nije otvorila istragu protiv pripadnika specijalne jedinice rumunjske policija koja je prema rezultatima istrage odgovorna za ubistvo dvojice protestanata i ranjavanje više od 80 osoba.