U 21 zemlji, na šest kontinenata, otkriveni su primjeri koji su izazvali bijes bivših žrtava. Otac Jimenez zlostavljao je dječake u New Yorku, Venezueli i jednog u Kolumbiji.

Premještanje u zemlje Trećeg svijeta ili iz jedne zemlje u drugu bio je, čini se, glavni lijek koji je Katolička crkva koristila za rješavanje problema svećenika zlostavljača djece.

Bijes žrtava

Redakcija agencije Associated Press pronašla je 30 slučajeva svećenika kojima je, nakon što su optuženi ili osuđeni za sodomiziranje i zlostavljanje djece, omogućen “novi početak” i često im je bilo dopušteno ponovo raditi s maloljetnicima. Svećenik koji je priznao zlodjela u Los Angelesu, premješten je na Filipine, drugi je nakon sudske nagodbe za 175.000 dolara iz Massachusettsa poslan u Brazil, jedan je premještan iz Engleske u Irsku i natrag. U čak 21 zemlji, na svih šest kontinenata, pronađeni su primjeri koji su izazvali bijes bivših žrtava.

Jedan od njih je Joe Callander koji je prije dvije godine ugledao fotografiju svog bivšeg zlostavljača, “oca” Marija Pezzottija kako pozira s polugolom dječicom iz indijanskih plemena u Amazoni, daleko od kontrole Crkve ili državnih institucija. Brazilska policija kaže kako nije znala da je on osuđeni pedofil.

- Sam sam zamolio premještaj u Brazil kako bih mogao promijeniti život i početi iznova. Nakon dolaska u zemlju stavio sam se na Božju milost i posvetio se rješavanju svog problema. Uz Božju pomoć, nadvladao sam ga - tvrdi danas 75-godišnji Pezzotti. No Callander - koji je 1959., kad ga je Pezzotti tri puta silovao u katoličkoj srednjoj školi u gradiću Hollistoneu, imao 14 godina - u to ne vjeruje. Tvrdi kako mu je Crkva obećala da zlostavljač nikada više neće biti u blizini djece. Na njegovu pritužbu da se silovatelj, koji je ponavljao svoja zlodjela i još ih priznao, sretno smiješi okružen nezaštićenom domorodačkom djecom, odmah su reagirali. Poslali su Pezzottija u Italiju. Tvrde da u Brazilu nikoga nije zlostavljao.

- Postoji jasan obrazac rješavanja problema svećenika koji su se “uvalili u nevolju” koja je zaprijetila curenjem u javnost i sudskim progonom, tako da ih se pošalje u misije u druge dijelove svijeta. Sve da se izbjegne skandal - tvrdi bivši benediktinac Richard Sipe, jedan od najžešćih kritičara prakse “međunarodnih transfera” svećenika.

Papa nije odgovorio

Crkveni dužnosnici tvrde, pak, da su u mnogim slučajevima svećenici odslužili svoje kazne i rehabilitirali se, a za neke se, usprkos optužbama, vjerovalo da su nedužni.

No, slučajevi pokazuju da je prije riječ o zataškavanju svećeničkih zločina po svaku cijenu, pa i na uštrb nezaštićene djece.

Jutranji.hr