Predsjednik Republike Kosovo, Fatmir Sejdiu primio je danas ambasadorku Finske Tarju Laitiainen, koja je donjela akreditaciona pisma.

"Finska je među prvim zemljama koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu, jedna je od zemalja koja snažno podupire Republiku Kosovo u okviru zajedničke podrške procesima unutar Europske unije, zatim prisutnost unutar KFOR-a i naravno, zainteresirana je da nam pomogne u procesu razvoja", kazao je predsjednik Sejdiu nakon sastanka s ambasadorom Finske.

Sejdiu je prisustvo Finske u Republici Kosovo, putem ambasadora i ambasade, procjenio kao znak razvoja bilateralnih odnosa na najbolji način.

S druge strane, ambasadorka Laitiainen, je rekla da Finska sada podržava Kosovo, a tako će biti i u budućnosti. Ona je također govorila o prisutnosti Finske u našoj zemlji, vojnicima u sastavu KFOR-a, prisutnosti u EULEX-u i bilateralnom prisutnođću otvaranja ambasade u Prištini.

"Mi smo dio EULEX-a, mi smo takođe politički prisutni i uključeni u ovaj proces. Mi smo ovdje kako bi podržali europske perspektive Kosova i u budućnosti. Jasno je da Kosovo ima europsku budućnost i to je rečeno u posljednjem izvješću Europske komisije, koje jasno predtsvalja perspektivu i koje su još te stvari koje treba učiniti", rekla je ambasadorka Laitianen.