Britanci bijesni

Britanski mediji žestoko su se obrušili na Novaka Đokovića nakon finala s Andyjem Murrayem na Australian Openu.

Nakon osme Grand Slam titule Novaka Đokovića, one u Melbourneu, ponovo se u teniskim krugovima zakotrljala priča o njegovoj navodnoj glumi tijekom mečeva. Ovaj put bijesni su britanski novinari 'potpaljeni' četvrtim izgubljenim finalem Andyja Murraya na Australian Openu.
Gotovo jednoglasno je na Otoku Đokovićem proglašen glumcem i simulatorom. Od tabloida do uglednih medija svi se slažu, Đoković je Murrayja zavarao navodnom ozljedom zgloba, a onda i grčevima. Neki su išli toliko daleko da su njegovo ponašanje tijekom meča nazvali sramotnim i nesportskim.
"Takve fore se viđaju samo u juniorskom tenisu i kod Đokovića", bio je jedan od komentara.
Svaki put kada bi Murray uzeo break Đoković bi imao nekih zdravstvenih problema. Kako mu nije bilo ništa kada bi on radio prednost, pitaju se Britanci koji spominju brojne slične primjere iz karijere najboljeg tenisera današnjice.
U prvom setu pomogao mu je magični sprej, gubio je 2:0 u drugom setu i prvi put zateturao po terenu, a onda se čudesno oporavio i osvojio četiri gema zaredom. Ista se stvar ponovila u trećem setu kada su svi bili uvjereni da su Đokovića uhvatili žestoki grčevi. Tako je mislio i Murray, što je priznao na press konferenciji odmah nakon meča.
Već tada su ljutiti novinari pokušali od Murrayja dobiti izjavu u kojoj sumnja u zdravstvene probleme Đokovića.
''Malo me poremetilo to jer je bilo očito da ima grčeve'', rekao je tada Murray ne želeći se ubaciti u 'tsunami' sumnje.

Puca li prijateljstvo?

No, prilično hladan pozdrav na mreži probudio je još jednu sumnju, onu u veliko prijateljstvo dvojice tenisača koji se poznaju više od 15 godina. Đoković želi smiriti tenzije i čeka da Škota malo prođe razočaranje nakon još jednog gubitka finala u Melbourneu.
''Ako je on spreman, razgovarat ćemo. Nemam ništa što bih krio, nisam jedan od onih što se pretvaraju. Poštujem Murrayja i ne želim upirati prstom ni u njega ni u medije koji su htjeli nepotrebno dizati tenzije.''
Ipak, i sam Đoković priznaje kako njegov odnos s Murrayjem nije kao prije. Ali razlog za to je logičan…
''Mi smo posljednjih godina rivali. Imamo svoje ekipe i ne provodimo puno vremena zajedno. Možda se stvari promjene kad dobije dijete. Nadam se da će se to promijeniti u budućnosti.''
Nakon prvog Grand Slama sezone tako se opet podebljala sumnja kod onih koji Đokovića smatraju tenisačem koji će se na terenu poslužiti svakakvim trikovima da pobijediti suparnika. Za neke potpuno legitimno, za druge nepotrebno i nesportski. Naravno, ukoliko je te situacije s ozljedama Đoković uistinu glumio…