Prva Grand Slam titula u karijeri

Marin Čilić iz Međugorja, koji nastupa pod zastavom Hrvatske, savladao je u finalu US Opena Japanca Keija Nishikorija za prvu Grand Slam titulu u karijeri. Rođeni Hercegovac, koji je u djetinjstvu nastupao za BiH, pobijedio je 10. nositelja sa 3:0 u setovima. Bilo je 6:3, 6:3 i 6:3.

Čilić je nakon početne nervoze ipak prvi gem uspio riješiti u svoju korist. Nishikori je iskoristio probleme sa ubačajem prvog servisa i izborio 30:40, međutim Čilić se izvukao odličnom forhend dijagonalom i osvojio prvi gem.
Marin je i u drugom gemu krenuo dobro i poveo sa 30:0, ali je Nishikori do kraja gema osvojio sve poene i izjednačio na 1:1. Čilić je rutinski uzeo naredni servis gem, a dubokim udarcima Nishikoriju nije ostavio ni najmanju šansu. Nishikori je kontrolisao izmjene u narednom gemu i ekspresno izjednačio.
Potom je uslijedio Čilićev period u kojemu je prvo riješio rutinski svoj servis gem uz dva asa, da bi potom napravio i prvi break na finalnom meču. Hrvatski teniser poveo je tako sa 4:2. Čilić je iskoristio treću break loptu i ostvario značajnu prednost.
Sve to dalo mu je krila u sedmom gemu koji je pobijedio bez problema i došao nadomak osvajanja prvog seta. Nishikori se vratio u život i smanjio na 5:3, ali to je bilo sve od njega u prvom setu, koji je u devetom gemu rutinski u svoju korist riješio Marin Čilić.
Onako kako je igrao u prvom setu hrvatski teniser nastavio je i u drugom. Nakon uvodnih 1:1 odmah je napravio break, a potom osvojio servis gem, te za kratko vrijeme ostvario osjetnu prednost i u drugom setu.
Naredni gem Nishikori je osvojio bez izgubljenog poena, da bi u šestom gemu Čilić došao do 4:2 uz četiri uzastupna asa. U narednom gemu, večeras odlični Čilić dolazi do trećeg breaka na meču, čime je dospio na prag i drugog seta.
Ipak, Nishikori se ne predaje, uporan je i agresivan što je nagrađeno prvim brekom u njegovu korist na večerašnjem meču. U narednom gemu Nishikori je planirao potpuno se vratiti u život i doći do 4:5, ali Čilić pametnom igrom dolazi do 30:40, a potom sjajnom forhend paralelom i do 2:0 u setovima.
Čilić je prvi gem trećeg seta otvorio sa 40:0, ali je Nishikori ponovo bio uporan i stigao do izjednačenja, koje mu u konačnici ponovo nije donijelo ništa obzirom da je Hrvat poveo sa 1:0. Uz dosta muke Japanac je uspio izjednačiti na 1:1, da bi samouvjereni Čilić rutinski došao do 2:1.
Uslijedio je break hrvatskog tenisera, kojim je došao na korak od naslova US Opena. Peti gem trećeg seta Čilić je očekivano riješio u svoju korist, da bi uporni Japanac potom smanjio na 4:2.
Imao je Nishikori veliku priliku vratiti se u život i doći do drugog breaka, ali ponovo je bio neuspješan. Imao je 15:40 i drugi servis, ali je loptu poslao u aut. Potom je Čilić zabio as, da bi Japanac dobio još jednu break loptu uz drugi servis. Ponovno je išao na retern winner, loptica je stala na vrhu mreže, a potom se vratila u njegovo polje. Još jednom je Čilić imao pomoć mreže kada je skratio lopticu kod 40:40, nakon čega je uslijedio forhend winner za 5:2.
Nishikori je uspio smanjiti na 5:3, da bi posljednji gem na meču bio stvar rutine za hrvatskog tenisera, koji je tako došao do najvećeg uspjeha u dosadašnjoj karijeri.