Mijenjaju svijet tenisa

Marin Čilić protiv Keija Nishikorija odigrat će svoje 21. finale u profesionalnoj karijeri, a ujedno i prvo na nekom Grand Slam turniru. Zasad ih je osvojio 11 i izgubio devet. Ali pamtit će se ovo finale po još mnogočemu.

Biće to prvo finale jednog našeg tenisača od 2001. godine, ali i prvo uopće na US Openu, što dovoljno govori o dominaciji kojoj svjedočimo posljednje desetljeće i pol, kad je s trona polako odlazio dvojac Sampras – Agassi, a dolazili su Roddick, Hewitt i posebno Federer pa Nadal.
Japanac također igra svoje prvo Grand Slam finale, baš kao i Čilić, a ujedno je i prvi Azijat koji je ušao u finale. Prije ovog velikog uspjeha 24-godišnji tenisač dogurao je najdalje do četvrtfinala, i to 2012. na Australian Openu. Uspjelo je Japancu i to da prvi put na nekom Grand Slam turniru Novak Đoković gubi od mlađeg igrača, ali i to da bude prvi koji je tako kasno igrao prethodni meč u kojem je slavio protiv Miloša Raonića pa je zatim slavio i u sljedećem meču!
Vrijedno je istaknuti da je ovo prvi put od 2005. godine i finala Australian Opena (Safin – Hewitt) da nitko od prva četiri tenisača na ATP ljestvici ne sudjeluje u njemu. Ujedno, u trenutku ulaska u finale ni jedan od ove dvojice tenisača nije bio među prvih deset tenisača.
Točnije, ovo je prvo finale bez top 10 tenisača od 1997. godine, kad su igrali Rafter i Rusedski. Također, to je bilo i posljednje finale da u njemu igraju tenisači koji nikad prije nisu bili u finalu nekog Grand Slam turnira. Čilić i Nishikori bit će prvi debitanti nakon 17 godina.
Ovo je i prvi put od 1966. da su prvi i drugi nositelj izgubili u polufinalu US Opena! Posljednji put to se dogodilo 1966. kad su ispali Santana i Emerson, a pobijedili su ih Newcombe i Stolle.
Od 2003. još se nije dogodilo da svoj prvi naslov na Grand Slam turnirima tenisač osvaja upravo na US Openu. Prije budućeg pobjednika to je postigao Andy Roddick, što mu je ostala jedina titula na najveća četiri turnira.
Marin Čilić pobjedom želi i vratiti se među deset najboljih, bio bi deveti ako bi se to dogodilo, što je samo dodatni poticaj hrvatskom teniseru.