US Open

Francuskinja Marion Bartoli, 11. nositeljica US Opena, pobijedila je u osmini finala petu nositeljicu, Čehinju Petru Kvitovu 1-6, 6-2, 6-0.

U meču s 12 breakova, Bartoli je dobila 12 od zadnjih 13 gemova, odnosno 25 od 32 poena u trećem setu. Kvitova, prošlogodišnja pobjednica Wimbledona, ove godine je igrala u polufinalu Australian Opena i Roland Garrosa, te u četvrtfinalu Wimbledona, ali na US Openu nikada nije prošla dalje od osmine finala.
Bartoli će u četvrtfinalu igrati protiv 3. nositeljice, Ruskinje Marije Šarapove, koja je svladala sunarodnjakinju Nadiju Petrovu 6-1, 4-6, 6-4 nakon dva sata i 14 minuta igre. Može se reći da je Šarapovu poslužila sreća, jer je kiša prekinula meč na jedan sat i 13 minuta kod vodstva Petrove 2-0 u trećem setu. Šarapova se nakon pauze vratila puno jača, što je navela i Petrova.
"Trebate pitati Mariju šta se dogodilo. Ne znam što joj je prolazilo kroz glavu. Kontrolirala sam prije prekida igru i držala meč u svojim rukama, a Marija je bila neodlučna i nije mogla pronaći svoju igru. Prekid joj je omogućio da se pregrupira, donio joj je vrijeme za razmišljanje i mogućnost savjetovanja s trenerom. Nakon toga je počela opet igrati odličan tenis. Sreća je definitivno bila na njezinoj strani", rekla je Petrova.
Šarapova nije bila oduševljena takvim komentarima...
"Sjajno. Ali, ja sam pobijedila pa ona može pričati štogod želi, meni je to u redu."
Trener Thomas Hogstedt rekao joj je tokom pauze kako njezin otac Jurij želi pričati s njom...
"Nazvala sam ga, jer nisam željela odgoditi taj razgovor nakon meča. Nisam željela imati taj razgovor nakon meča. Rekao mi je samo da sam početkom drugog seta izgubila svoju energiju i da se moram vratiti na teren i žestoko se boriti. To sam i učinila, nisam željela otići s terena bez borbe."
Bio je to 11. meč Marije Šarapove ove godine u tri seta. Dobila je svih 11...
"To je odlična statistika, iako mi ni najmanje nije bila na pameti, jer je svaki od tih mečeva druga priča, u drugim okolnostima. Ponekad sporo krenete pa se vraćate nakon izgubljenog prvog seta, ponekad padnete u drugom i vraćate se u trećem. Nije bitno kako počenete meč već kako ga završite. Bez obzira trajalo jedan sat ili tri sata, ja nikada ne odustajem do zadnjeg poena. To je moj mentalitet", rekla je Šarapova.
Australka Samantha Stosur, braniteljica naslova, zaustavila je niz 18-godišnje Britanke Laure Robson, 89. teniserke svijeta. Robson je prethodno eliminirala Kim Clijsters i Na Li, ali protiv Australke ipak nije imala dovoljno oružja za nastavak odličnog niza. Stosur je iskoristila tek devetu meč-loptu u pobjedi 6-4, 6-4. Robson je u prvom setu povela 2-1, pa izgubila servis u idućem gemu u kojem je imala 40-15. Kod 4-4 je Britanka propustila dvije break-prilike. U drugom setu je Stosur povela 5-2, Robson se vratila na 4-5, ali nije uspjela na svom servisu još produžiti meč.
Za polufinale će Stosur igrati protiv 1. nositeljice, Bjeloruskinje Viktorije Azarenke, koja je sa 6-2, 6-2 pobijedila Gruzijku Anu Tatišvili. Azarenka je prvi puta u karijri izborila četvrtfinale US Opena.
US Open, teniserke, osmina finala:
Azarenka (1) – Tatišvili 6-2, 6-2
Stosur (7) – Robson 6-4, 6-4
Šarapova (3) – Petrova (19) 6-1, 4-6, 6-4
Bartoli (11) – Kvitova (5) 1-6, 6-2, 6-0