SASVIM ISKRENO

Legendarni švicarski teniser priznao je da nije pokazao dovoljno poštovanja prema Novaku Đokoviću na početku karijere, ali da je uvidio da je srbijanski as izuzetno dobar čovjek i izvanredan teniser.

Uoči premijere dokumentarca "Federer: Twelve Final Days" 20. juna, pojavio se dio u kojem Roger priča o svom velikom rivalu.

"Igrao sam protiv njega u Monacu prvi put (2006. godine) i otišao sam sa terena razmišljajući 'Da, on je OK'. Iako je oko njega postojao neki 'hajp', nisam bio do kraja uvjeren. Mislim da mu nisam ukazivao poštovanje koje je zasluživao zbog njegovih tehničkih mana. Osjećao sam da Novak ima ima previše snažan stisak pri forhendu, dok mu bekhend nije išao tečno kao sada. Ali onda je te stvari doveo do savršenstva i postao nevjerovatna 'zvijer' od igrača", kazao je Federer pa nastavio:

"Pretpostavljam da je on prekinuo tu zabavu Rafinih i Rogerovih navijača. Bilo je mnogo ljubavi među navijačima Rafe i Rogera, a kada je Novak došao, vjerovatno su mnogi rekli 'Slušajte, nije nam potreban treći tip. Sretni smo sa Rogerom i Rafom. Federerovi navijači nisu ga na početku voljeli, jer su smatrali da 'Roger stvari radi sa lakoćom'. A, onda je Novak došao sa svojom čvrstom ličnošću i nevjerovatnom odlučnošću da pobjeđuje po svaku cijenu. Mislim da je Novaka pokretao i taj odnos sa navijačima, kao što smatram i da je taj njegov duboki fokus uplašio neke i tako ih odbio.

Smatram da je Novak bio pomalo neshvaćen. Ako pogledam iza medijske slike, vidim to kakav je čovjek. Ko je on, ako ne pričamo o njegovoj igri? Koje su njegove vrijednosti? Znam da veoma pažljivo brine o svojoj porodici", rekao je Federer.

Dokumentarac "Federer: Twelve Final Days" će premijerno biti prikazan ekskluzivno na Prime Videou u više od 240 zemalja i teritorija širom svijeta, a realizovan je pod vodstvom Oscarom nagrađenog režisera Asifa Kapadia i režisera Joea Sabije.

"Federer: Twelve Final Days" prikazuje posljednjih 12 dana slavne karijere Rogera u njegovom najranjivijem i najiskrenijem izdanju, dok se oprašta od tenisa i navijača koji su oblikovali njegov život u posljednje dvije decenije.

Uz intervjue legendarnih rivala i prijatelja Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i Andyja Murraya, "Federer: Twelve Final Days" pruža neviđeni pristup vezi između ovih zvijezda.

Jedan od najboljih tenisera svih vremena Roger Federer (43) u septembru 2022. godine oprostio se od profesionalne karijere u kojoj je osvojio 20 Grand Slam titula i šest godina završio kao prvi igrač svijeta.