Britanski list Independent objavio je tekst pod naslovom "Niko ne voli Novaka Đokovića. Njega nije briga", u kojem je srbijanski teniser oštro kritikovan zbog natpisa "Kosovo je srce Srbije".

On je nakon meča 1. kola Roland Garrosa protiv Aleksandra Kovačevića na kameri koja ga je snimala Đoković je napisao "Kosovo je srce Srbije" i "Stop nasilju", čime je uputio jasan "politički" stav u trenutku pojačanih tenzija koje ovih dana vladaju na Kosovu.

S tim u vezi stigla mu je i ozbiljna kritika iz Engkeske zbog takvog ponašanja, a na sve to nadovezala se i prča s njegovom "pretjeranom nervozom" te stalnim sukobima s publikom, čak i svijetom u kontekstu inata, odnosom s ocem i generalnim stavom koji se tiče analize njegovih odluka. Uz niz opisnih provokacija, zaključili su da već počinje s kampanjom u Srbiji i da želi biti vođa naroda.

"Kada je Novak Đoković napisao poruku preko objektiva televizijske kamere na Roland Garrosu, tačno je znao što radi. Odgovarajući na najnovije etničke tenzije na Kosovu, uzeo je flomaster koji mu je dao lovac na autograme i napisao: 'Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju.'

Ali ovo nije bila nekakva gesta mira i ljubavi, kao što je pokazao kada je ponovio riječi na Instagramu. U njegovom škrabanju je postojala svrha. Ovo je bio namjeran potez, politički, provokativan i naglašen. Ukratko, tipično đokovićevski.

I njegov komentar je imao željeni učinak: Olimpijski odbor Kosova je odmah pozvao na istragu, tvrdeći da je, iako taj čin nije prekršio nikakva međunarodna sportska pravila, opasna intervencija koja je podgrijala već zapaljenu atmosferu.

Đokovića nije briga što misli Olimpijski odbor Kosova. Nikada se nije suzdržavao bavljenja teškim pitanjima u bivšoj Jugoslaviji. I njegovi stavovi su nepokolebljivi. Tako je 2008. godine, kada se prvi put raspravljalo o odcjepljenju Kosova od njegove domovine, on napisao na društvenim mrežama: 'Spremni smo braniti ono što je naše. Kosovo je Srbija.'

Zaista, kada je riječ o njegovim mišljenjima - on je podjednako glasan oko cijepljenja protiv korone i moderne medicinske prakse kao i o balkanskoj politici - niko ne može optužiti najboljeg tenisera svijeta da je ikada šutio.

Njegovi stavovi možda neće biti od velike važnosti ljubiteljima tenisa u Parizu, New Yorku ili Melbourneu, ali on se njima i ne obraća. Kada je našvrljao svoju poruku preko kamere, razgovarao je sa svojim ljudima kod kuće.

Sugerisati da je Đoković jednostavno najpoznatiji i najomiljeniji pojedinac u Srbiji, prije bi značilo podcjenjivati njegovo značenje tamo. U Beogradu ga smatraju najvećim bogatstvom svoje nacije, jedinom figurom koja svoj nacionalni identitet projicira širom svijeta. Za mnoge svoje zemljake on je Srbija. A Đoković je više nego svjestan svog statusa.

Iako nije tako žestoki nacionalist kao što je njegov otac Srđan, koji je rođen na Kosovu, on ipak prihvata ideju da je Srbija pogrešno shvaćena, na kraju međunarodne viktimizacije, da je država pretvorena u izgnanika namjernim dezinformacijama.

U intervjuima je često govorio o svom djetinjstvu: trenirao je tenis u krateru od bombe dok je njegov rodni grad bio na udaru NATO snaga tijekom raspada Jugoslavije. Govorio je o tome kako mu je sukob stvorio osjećaj ko je on. U njegovom umu, to je uvijek bilo "mi protiv svijeta".

Kako je rekao u obraćanju srbijanskim medijima poslije posljednjeg naleta autoriteta, nije ga briga što će ostatak svijeta misliti. Borba je sve. 'Da, napravio sam puno grešaka, ali barem sam bio autentičan', rekao je i dodao: 'Odabrao bih to svaki put u usporedbi s izgovorom onoga što se sviđa onima koji se pridržavaju standarda establišmenta.'

Ideja da je on buntovnik proteže se dalje od njegove nacionalističke politike. Kada je bio domaćin turnira u Hrvatskoj na vrhuncu pandemije, učinio je to kako bi dokazao svijetu da medicinsko grupno razmišljanje precjenjuje snagu virusa. Nema veze što su on i njegova žena naknadno zaraženi; Đoković nije htio pokloniti se nametnutim ograničenjima tako što će se cijepiti.

Čak i kada je to značilo da je bio prisiljen odložiti svoj cilj da postane najbolji teniser svih vremena, jer je izbačen iz Australije u januaru 2022., prije Australian Opena i kada je odbio priliku igrati na turniru u Francuskoj, on nije htio odstupiti.

Njegov otac je, inače, dugo njegovao ideju da je njegov sin čovjek koji je kažnjen zbog svojih stavova. Kada je Novak deportiran iz Australije nakon što nije uspio pribaviti medicinske dokaze za izuzeće od cijepljenja, Srđan ga je nazvao "suvremenim Spartancem", koji je "razapet kao Isus Krist".

Slično tome, samo zato što većina civilizovanog svijeta priznaje pravo Kosova na samostalnost, Novak Đoković neće da ide tim putem. Jer za njega je opsadni mentalitet koji takva pozicija stvara vitalno motivacijsko oruđe. Svijet možda voli Federera i Nadala, publika na Roland Garrosu i Wimbledonu uvijek može favorizirati njegovog protivnika, ali to ga se nimalo ne tiče.

Takvom antipatijom će podmazati mehanizam svog opredjeljenja. Kao navijač Millwalla koji igra tenis. Nitko ga ne voli - ali njega nije briga. A kada se povuče iz igre, kao gotovo sigurno najtrofejniji teniser u historiji, njegova budućnost je jasna. Poput Georgea Weaha u Liberiji ili Imrana Kana u Pakistanu, on će iskoristiti jedinstvenu sportsku slavu da izgradi domaću političku karijeru.

Zato škraba po francuskim kamerama: njegova kampanja za Srbiju je već počela. Ali, ne treba se puno truditi. Iskreno, ako i kada se bude kandidirao za predsjednika Srbije, svaki drugi kandidat se može povući."