POTVRĐENO

ATP TOUR najavio je velike promjene koje se od 2025. uvode u organizaciju turnira. Predsjednik ATP-a Andrea Gaudenzi objavio je da linijski suci definitivno odlaze u istoriju i da ih od 2025. više neće biti ni na jednom turniru u kalendaru teniske sezone.

Sustav hawk-eye, koji teniserima omogućuje elektronsku provjeru sudijske odluke, koristi se već godinama, a od 2017. godine počela su testiranja da se taj sistem koristi stalno tokom mečeva. To je prvi put korišteno na završnom turniru Next Gen Finals u Milanu 2017. godine, a u vrijeme koronavirusa turnirima je omogućeno da koriste "electronic live calling" (ELC) po želji.

ELC je nakon korone korišten na brojnim turnirima, ali sad je došlo vrijeme da se koristi na svim turnirima, pa čak i onima na zemljanoj podlozi. Gaudenzi je rekao da je vrijeme i da tenis prati svjetske trendove.

"Dobro smo odvagnuli ovu odluku i zaključili smo da, iako su linijski suci tradicionalni dio tenisa, moramo slijediti trendove i mijenjati se kako bi navijači i igrači imali najbolje moguće iskustvo. Najbitnije je da na svim turnirima imamo dobre i tačne odluke, a ELC će nam to omogućiti", rekao je Gaudenzi.