NEVIĐENO U TENISU

Ukrajinska teniserka Lesia Curenko odustala je od nastupa na WTA turniru u Indian Wellsu nakon što je razgovarala sa čelnikom Ženske teniske asocijacije (WTA) Steveom Simonom.

Curenko se u nedjelju povukla uoči meča trećeg kola protiv Arine Sabalenke. Odustajanje od meča pripisano je privatnim razlozima, ali je dan poslije toga sve otkriveno.

Naime, ukrajinska teniserka obavila je razgovor s direktorom WTA-a Steveom Simonom te je tema razgovora bila vojna agresija Rusije na Ukrajinu.

"Prije nekoliko dana razgovarala sam s našim WTA direktorom Steveom Simonom i bila sam apsolutno šokirana onim što sam čula. Rekao mi je da on ne podržava rat, ali da ako ga igrači iz Rusije i Bjelorusije podržavaju, onda je to samo njihovo mišljenje koje ne treba nikoga uzrujati. Poručio je da bi i njemu bilo teško da je na mom mjestu", rekla je Curenko za Big Tennis Ukraine.

Komentari Curenko dolaze u trenucima kada se čini da su organizatori Wimbledona spremni ukinuti zabranu nastupa Rusima i Bjelorusima. To je Simon potvrdio u razgovoru sa Curenko.

"Izrazio mi je uvjerenje da će se Rusi i Bjelorusi vratiti na Olimpijske igre. Bila sam potpuno šokirana ovim razgovorom i kada je došlo vrijeme za izlazak na teren, uhvatio me napad panike i jednostavno nisam mogla izaći van. Samo sam se psihički slomila", dodala je Ukrajinka.

Curenko je šokirana i stavovima bjeloruskih tenisera, ali i čelnika WTA. Dodala je i da će ukrajinski teniseri tražiti konferencijski sastanak s upravnim odborom WTA kako bi postavili pitanje "kako osoba poput Simona može biti lider WTA".