PAUZIRA VEĆ DUGO

Španski teniser Rafael Nadal uzeo je dugu pauzu od tenisa otkako je povrijedio nogu, a to za posljedicu ima ispadanje iz top 10 na ATP rang listi.

Nadal će 20. marta imati 600 bodova manje zbog Indian Wellsa gdje je 2022. godine igrao finale protiv Taylora Fritza. Posljednji put je bio izvan top 10 ATP liste 25. aprila 2005. godine, što znači da je bio među najboljih 10 tenisera svijeta 912 sedmica u nizu.

"Radije bih bio tamo, no morate prihvatiti stvari onakve kakve jesu. S obzirom na sve povrede, čudo je što (ranije) nizam ispao. U protekloj godini se mnogo toga dogodilo, slomljeno rebro, problemi s abdomenom i stopalom...", izjavio je Nadal.

Španac je priznao da još uvijek ne zna kada se vraća tenisu, ali mu je želja da bude spreman za Masters 1000 u Monte Carlu 9. aprila.

"Kad imate godinu kakvu sam imao ja, onda ste umorni. Međutim, svaki dan treniram, idem u teretanu, oporavljam se. Čekam razvoj situacije, ne znam da li će to biti Monte Carlo, Barcelona, Madrid...Želim igrati i vratit ću se kad budem mogao", zaključio je Nadal.

Taylor Fritz je došao u polufinale Acapulca što znači da Nadal matematički ispada iz top 10, a očekuje se i da će Felix Auger- Aliassime te Hubert Kurkacz prestići popularnog Rafu jer brane samo 10, odnosno 90 bodova s posljednjeg izdanja kalifornijskog turnira.