Donesena odluka

Srđan Đoković je nakon posljednjih dešavanja na Australian Openu napisao saopćenje u kojem je istakao kako neće gledati svog sina u polufinalu prvog Grand slama sezone sa tribina Rod Laver arene u Melbourneu.

Stariji Đoković poručio je da je njegova porodica doživjela horor u ratu i da želi mir.

- Ja sam ovdje samo da bih podržavao mog sina. Nemam namjeru izazivati neke novinske naslove ili ometati ga. Bio sam ispred s Novakovim navijačima kao što sam radio to poslije svakog od mečeva svog sina, da proslavim njegove pobjede i da se slikam s njima.

Nisam imao namjeru da budem upleten u sve ovo. Moja porodica je proživjela horor rata i samo želimo mir. Tako, kako ne bi bilo prekida tokom polufinalnog meča mog sina i drugog igrača, odlučio sam da meč gledam od kuće. Želim odličan duel i navijat ću za svog sina, kao i uvijek - poručio je Srđan Đoković.

Podsjetimo, otac petog tenisera svijeta je nakon četvrfinalnog meča u kojem je Novak savladao Rubleva snimljen kako pozira sa navijačima dok mašu proruskim zastavama na Australian Openu.

Tada je grupa navijača istakla je ruske u blizini stadiona, uključujući i onu sa likom Vladimira Putina, uzvikujući proruske slogane.

Pozvana je policija i oni su izbačeni iz Melbourne parka.

Na videosnimku koji je kasnije objavljen na australskom proruskom nalogu na Youtubu vidi se Đokovićev otac Srđan kako pozira sa muškarcem koji drži rusku zastavu.

Srbijanski teniski novinari potvrdili su da je to Đokovićev otac, a list Melbourne Age objavio je da je Srđan Đoković rekao na srpskom: "Živjela Rusija!".

AFP je fotografirao još jednog muškarca na stadionu tokom Đokovićevog meča sa proratnom majicom sa simbolom "Z" - povezanom sa podrškom ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Gledaocima je zabranjeno da nose ruske ili bjeloruske zastave na Grand Slam turniru nakon što je ukrajinski ambasador u Australiji i Novom Zelandu Vasil Mirošničenko zahtijevao da se one zabrane kada su viđene među masom prošle sedmice.

Novak će u borbi za finale danas od 9:30 igrati protiv protiv Amerikanca Tommyja Paula (ATP 35).

Faktor