NESVAKIDAŠNJE

Ovogodišnji Australian Open ostat će dugo u sjećanju bjeloruskih teniserki pošto su dvije predstavnice stigle do polufinala i moguće je da se bore jedna protiv druge u velikom finalu.

Arina Sabalenka i Viktoria Azarenka plasirale su se u polufinale sjajnim igrama ove sedmice u Melbourneu, a tu ne žele stati pa je i više nego izgledno da se mogu sastati u borbi za trofej.

Pred Azarenkom je duel protiv favorizovane Elene Ribakine, no s obzirom na iskustvo i mogućnost nekada slavne Bjeloruskinje, moguće da Azarenka napravi manje iznenađenje i prođe dalje.

U drugom polufinalu druga Bjeloruskinja imat će epitet velikog favorita. To je Arina Sabalenka koja će odmjeriti snage s Magdom Linette, inače 45. igračicom svijeta.

Ukoliko Sabalenka i Azarenka sutra upišu pobjede, to će biti prvi put u nekom velikom teniskom takmičenju da se u finalu sastanu teniserke koje se ne takmiče pod zastavom svoje zemlje jer je ona zabranjena.

Podsjetimo, zbog vojne agresije na Ukrajinu, ruskim i bjeloruskim teniserima nije zabranjeno nastupanje na takmičenjima, ali jeste pod zastavom svoje zemlje. Stoga, takmiče se pod bijelom zastavom i ne predstavljaju niti jednu državu.

Čak je u jednom trenutku bilo pod upitnikom da li će Bjelorusi i Rusi uopće imati pravo nastupa na Australian Openu, ali su onda organizatori ipak odlučili da im to dozvole. Na kraju bi mogli gledati potpuno bjelorusko finale.