BRKIĆ I ESCOBAR SLAVILI

Tomislav Brkić, najbolji bosanskohercegovački dubl igrač, u paru sa Gonzalom Escobarom iz Kolumbije eliminisao je u prvom kolu ATP turnira u Adelejdu Novaka Đokovića i Vaseka Pospišila.

Poslije 91 minute tenisa, kapiten reprezentacije BiH i Escobar savladali su Đokovića i Pospišila nakon preokreta (4:6; 6:3; 10:5).

Teniseri iz Srbije i Kanade u prvom setu napravili su brejk u trećem gemu, što je bilo dovoljno za vodstvo u ovom meču i prvi set (6:4).

Odgovorili su Brkić i Kolumbijac Escobar, kada su napravili break u četvrtom gemu drugog seta. Kasnije su u osmom gemu na servis Đokovića i Pospišila propustili dvije set lopte. Ipak, na svoj servis riješili su posao i četvrtu set loptu se iskoristili za izjednačenje u setovima.

Odlučujući set nije dobro počeo za dubl Brkić/Escobar, jer su Đoković/Pospišil prvi došli do mini-breaka kada su poveli 4:3. Ali naredna dva poena pripala su bosanskohercegovačko-kolumbijskoj kommbinaciju. Zatim su Brkić i Escobar odservirali sigurno naredna dva poena i napravili još jedan mini-break, te poveli 8:4, što je bilo nedostižno za Đokovića i Pospišila.

Novak Đoković se tako vratio u Australiju porazom, jer je deportovan prošle godine iz Melbournea, jer nije bio vakcinisan protiv Covida 19. Treba istaći da je ovo samo zagrijavanje za petog tenisera svijeta, koji će 3. januara u prvom kolu singla ATP-a u Adelaideu, za protivnika imati francuskog tenisera Constanta Lestiennea.

Ovaj turnir Đokoviću je uvertira za prvi grand slam sezone Australian Open, koji je na programu od 16. do 29. januara 2023. godine.