Švicarac otvorio dušu

Švicarac Roger Federer objavio je prošle sedmice da će nakon Laver Cupa, na kojem u petak nastupa u Londonu, završiti veliku tenisku karijeru.

Vlasnik 20 Grand slam naslova, osvajač 103 turnira, čovjek koji je 310 sedmica proveo na prvom mjestu ATP-listi, u penziju odlazi kao jedan od najvećih tenisera svih vremena.

Legendarni 41-godišnji Švicarac na Laver Cupu igrat će za Evropu protiv ostatka svijeta, a u timu će biti s Casperom Ruudom, Rafaelom Nadalom, Stefanosom Tsitsipasom, Novakom Đokovićem i Andyjem Murrayem pod vodstvom kapitena Bjorna Borga.

Za ostatak svijeta će igrati Taylor Fritz, Felix Auger-Aliassime, Diego Schwartzman, Frances Tiafoe, Alex de Minaur i Jack Sock, a vodi ih John McEnroe.

- Sretan sam i iznenađen koliko dobro udaram lopticu, ali neću moći igrati u singlu. Zato nije opcija da igram u Baselu - kazao je jučer Federer pa se prisjetio najtežeg trenutka u karijeri:

- Posljednji set protiv Hurkacza bio je najgori trenutak moje karijere. Shvatio sam da više ništa ne funkcioniše. Razočaranje je bilo kao vatromet u mojoj glavi, nisam znao kako dalje s tim koljenom - kazao je Švicarac.

Podsjetimo, Hubert Hurkacz 2021. je izbacio Federera u četvrtfinalu Wimbledona. Tada je Hurkacz pobijedio 6:3, 7:6, 6:0.

Federer je najavio da će ostati u tenisu:

- Volio bih nastaviti igrati revijalne mečeve. Volio bih igrati na takvim turnirima sljedećih šest do devet mjeseci i da pozivam sve svoje kolege da im se zahvalim. Posljednjih nekoliko godina vjerojatno je bilo teže mojoj supruzi nego meni - zaključio je Federer.

Faktor