HVALA VAM ZA SVE

Teniska 2022. godina ostat će upamćena po tektonskim promjenama, dugo čekanoj smjeni generacija, sportsko-diplomatskim skandalima, ali i odlascima najvećih koje nam je ovaj sport ikada podario.

Dominacije u 2022. godini nije bilo. Četiri Grand Slam turnira osvojila su trojica različitih igrača, a Masters 1000 turnire šestorica igrača. Samo je mladi Carlos Alcaraz spojio dvije titule u drugoj po veličini seriji turnira.

Dominacije nije bilo između ostalog i jer je jedan od kojeg se to očekuje bio spriječen zbog toga što se nije vakcinisao, a drugi od kojeg smo to očekivali zbog problema s povredama koje su mu obilježile karijeru. Nakon svega, ne čudi što smo imali čudnu sezonu u kojoj su isplivali neki novi junaci.

A dok čekamo neku novu dominaciju, prvenstveno tog čuvenog talenta Alcaraza koji je i budućnost i sadašnjost svjetskog tenisa, biologija čini svoje pa se u 2022. godini prolilo suza zbog toga što su milioni fanova ostali bez junaka iz djetinjstva, simbola tenisa čija su tijela rekla da je dosta.

Dvije sedmice u prvoj polovini septembra ostat će upamćene jer su nam odnijele Serenu Williams i Rogera Federera, dvoje ljudi koji su obilježili godine i decenije iza nas te inspirisali stotine hiljada djece da se počnu baviti jednom od najplemenitijih sportskih vještina. Serena i Roger oprostili su se u samo 12 dana i tako s terena odnijeli uspomene i priče kakve će nedostajati narednim generacijama.

Roger Federer je danas objavio kraj karijere. Slavni Švicarac povući će se 25. septembra kada se završi Laver Cup u Londonu kojeg je označio posljednjim turnirom u karijeri. Tijelo više nije moglo, a četvrta teška povreda natjerala ga je da propusti sve turnire u posljednjih godinu dana i službeno kaže zbogom sportu čiji je najbolji reprezent bio.

Vijest nije bila iznenađenje. O tome se špekulisalo mjesecima, još kada je iz sedmice u sedmicu odgađao povratak na teren. Iako nije "iz vedra neba", svima koji smo imali makar malo tenisa u sebi nešto je zatreperilo u tijelu nakon današnje objave.

U penziju Federer odlazi sa 103 ATP titule (drugi najbolji rezultat svih vremena) od kojih je čak 20 Grand Slam titula. Rekorder je na nezvaničnom prvenstvu svijeta u tenisu pošto je na Wimbledonu osvojio osam titula. Šest puta bio je prvi igrač svijeta na kraju teniske sezone, a među trofejima izdvaja se i 28 titula na Mastersima. U dublu je osvojio Olimpijske igre i dodao još osam trofeja na ATP turnirima.

Vijest je stigla samo 12 dana nakon što je karijeru završila najbolja teniserka u historiji Serena Williams. Nismo se oporavili od tog šoka, tog poraza od Ajle Tomljanović u trećem kolu US Opena, a danas je već uslijedio novi.

Kako je Serena osvojila u karijeri 73 WTA titule, tako smo u dvije sedmice ostali bez legendi koje su kombinovano osvojile 176 trofeja na velikim turnirima. Gubitak kakav neće i ne može biti nadoknadiv.

Upravo su se Serena i Roger impresivnim karijerama pratili i inspirisali međusobno. O njihovom prijateljstvu već se pričalo, a Federer je Serenu nazvao "kraljicom svjetskog tenisa".

Od tenisa su, svako na svoj način, njih dvoje napravili unikatan sport. I zbog toga im hvala, iako su nas kvalitetnim igrama toliko razmazili da će biti teško pronaći utjehu u nekim novim generacijama.

"I na kraju poruka tenisu. Volim te i nikad te neću napustiti", stoji u posljednjoj objavi Rogera Federera kojom je ozvaničio oproštaj i na najteži način dotukao sve one koji su pogođeni njegovim odlaskom.