Čudo od djeteta

Španski teniser Carlos Alcaraz sinoć je u finalu US Opena savladao Caspera Ruuda iz Norveške, a pored Grand Slam titule ova pobjeda mu je donijela i prvo mjesto na ATP listi čime se upisao u historiju kao najmlađi teniser na vrhu liste.

Alcaraz ima 19 godina i četiri mjeseca, a rekord je do sada držao Lleyton Hewitt koji je zauzeo prvu poziciju kada je imao 20 godina i devet mjeseci (2001. godina).

- Kao dijete sanjao sam o osvajanju Grand Slama i tome da sam prvi igrač svijeta. Pokušao sam to ostvariti napornim radom. Imam samo 19 godina i mnogi se brinu o meni - rekao je Alcaraz nakon osvajanja US Opena.

Alcaraz je ovim trijumfom postao drugi najmlađi pobjednik US Opena nakon Petea Samprasa koji je 1990. podigao trofej sa samo 19 godina i 28 dana. Najmlađi pobjednik nekog Grand Slama u Open eri je Amerikanac Michael Chang koji je 1980. osvojio Roland Garros sa 17 godina i 110 dana.

Španac je u maju sa tek navršenih 19 godina postao prvi teniser u historiji koji je srušio Rafaela Nadala i Novaka Đokovića na istom zemljanom turniru (Madrid), i to u dva dana, što je nagovijestilo da će uskoro postati i prvi reket svijeta.

Ovo mu je bio šesti osvojeni turnir u karijeri, a ove godine je osvojio dva Mastersa, onaj na zemlji u Madridu te na betonu u Miamiju, gdje je u finalu pobijedio također Caspera Ruuda.

Mladi Španac je prvi put pažnju na sebe skrenuo skrenuo upravo na US Openu 2021. godine kad je pobijedio Stefana Tsitsipasa i ušao u četvrtfinale.

Zanimljivo je da je Alcaraz svoj prvi naslov osvojio 2021. godine u Istri na ATP Umagu, gdje je oborio rekord kao najmlađi osvajač u historiji turnira.

Tenisom se počeo baviti u dobi od četiri godine ponajviše zbog oca, koji je nekada također bio igrač. Sa navršenih 15 godina ušao je među profesionalce igrajući Futures i Challengers turnire, a 2020. zaigrao je na svom prvom ATP turniru - Rio de Janeiro.

Glavni trener tokom karijere mu je nekadašnji španski broj jedan svijeta iz 2003. godine Juan Carlos Ferrero.

- Cilj mi je dovesti ga na najviši nivo tenisa. Jasno, bit će vrlo, vrlo teško napraviti ono što je uspjelo Đokoviću, Nadalu i Federeru. Govorimo o 22 Grand Slam naslova. Alcaraz ima tek jedan, put je dug. Ali zna, ima potencijal biti jedan od najboljih. Samo moramo probati - kazao je sinoć Ferrero.

Negov uzor je Rafael Nadal, a također je i veliki navijač Real Madrida.

Nadal je upravo bio među onima koji su mu prvi čestitali na historijskom podvigu.

- Carlos Alcaraz, čestitam na tvom prvom Grand Slamu i plasmanu na prvo mjesto, što je rezultat tvoje prve odlične sezone. Vjerujem da će toga biti još - poručio je Nadal.

Faktor