MARTA KOSTJUK

Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk odbila se rukovati s Bjeloruskinjom Victorijom Azarenkom nakon poraza u drugom kolu US Opena.

Rekla je da je to bio “njen izbor” jer zamjera svojoj bjeloruskoj protivnici šutnju o ratu u Ukrajini.

“To je bila moja odluka. Nisam htjela”, objasnila je Kostjuk na konferenciji za novinare, koja se radije odlučila za lagani dodir reketa na kraju meča u kojem je Azarenka bila bolja sa 6:2, 6:3.

“Nikad me nije došla vidjeti da mi kaže što misli (o sukobu koji je u toku). Nemam ništa protiv nje osobno. Samo mislim da ima tako važnu ulogu kao članica WTA Vijeća teniserki, a također i izvan teniskih terena, u svojoj zemlji. Mislim da je mogla učiniti više”, rekla je 20-godišnja Ukrajinka.

“Jednostavno mislim da to nije ispravan način ponašanja s obzirom na okolnosti u kojima se trenutno nalazim”, dodala je Kostjuk, također tvrdeći da je pokušala kontaktirati Azarenku SMS-om u srijedu, dan prije meča, kako bi je upozorila da se neće rukovati s njom.

“Nije me iznenadila. Ne treba raditi veliku stvar od ovoga. Uvijek se rukujem sa svojim protivnicama. Istu sam situaciju imala s Dajanom Jastremskom u Washingtonu. Tako je, kako je. Idem dalje, ne mogu nikoga prisiliti da se rukuje sa mnom. To je njihova odluka. Kako sam se zbog toga osjećala? To nije najvažnija stvar na svijetu”, rekla je Azarenka.

Autor: Index.hr