MASTERS U CINCINNATIJU

Veliki skandal se desio na kvalifikacijskom meču za Masters turnir u Cincinnatiju kada je jedna djevojka izbačena s tribina jer je bila ogrnuta u zastavu Ukrajine.

Amerikanka Lola koja živi u Masonu, mjestu pored Cincinnatija, je došla gledati meč između ruskih teniserki Anastasije Potapove i Ane Kalinskaje, a odlučila se specijalno obući za tu priliku kako bi pružila podršku ukrajinskom narodu.

Lola se ogrnula u ukrajinsku zastavu, a na glavi je nosila vinok, tradicionalni ukrajinski vijenac od cvijeća.

Kada su 54. i 69. teniserka svijeta vidjele Lolu u publici, odmah su zatražile od sutkinje Morgane Lare da je izbaci s tribina, javlja novinar New York Timesa Ben Rothenberg.

Lara je zaustavila meč i otišla porazgovarati s Lolom koja je tokom čitavog meča šutjela.

"Nije lijepo što sjedite omotani u zastavu", rekla je sutkinja, a navijačica joj je odgovorila: "Nije lijepo napasti tuđu zemlju".

Sutkinja se vratila u svoju stolicu, a potom je osiguranje uprkos tome što su ostali gledatelji na tribinama stali na Lolinu stranu na prilično agresivan način udaljilo djevojku iz teniskog kompleksa.

Lola je potom otišla kod šefa osiguranja turnira i požalila se, a dobila je odgovor da "zastava nije bila propisane veličine" iako je jasno da je zbog toga osiguranje nije izbacilo s tribina.

Naime, u pravilniku stoji da je maksimalna veličina zastave 45x45 centimetara, te su joj ponudili da ostavi zastavu u automobilu ili da je skrati na propisanu veličinu.

Na kraju je Lola ostavila zastavu i vratila se u teniski kompleks.

A što se samog meča tiče, Kalinskaja ga je riješila u svoju korist rezultatom 7:5, 6:1.