NAKON POBJEDE NA WIMBLEDONU

Novak Đoković je nakon osvajanja Wimbledona na konferenciji za medije otkrio da bi mogao prorijediti svoj raspored, odnosno da će smanjiti broj turnira na kojima će nastupati.

Progovorio je i o US Openu, gdje po trenutnim zakonima ne može nastupiti jer u SAD ne mogu ući stranci koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

“Da budem iskren, sumnjam da ću ići juriti bodove. Kako sam danas razumio mog agenta, osvajanje Grand Slama je dovoljno za ATP finale ako ste u topu 20. S do sada osvojenim bodovima vjerujem da ću biti u prvih 20. Pretpostavljam da imam dobre šanse da sam već na ATP finalu. Zaista se neću opterećivati igranjem turnira da osvajam bodove”, rekao je Đoković pa dodao:

“Ne osjećam nikakav pritisak ili potrebu da igram po određenom rasporedu. Stvari su se za mene promijenile u posljednjih nekoliko godina. Postigao sam rekord kao istorijski broj 1 po broju sedmica, za koji sam radio čitav život. Sada je to završeno, dajem prioritet Grand Slamovima i velikim turnirima te mjestima gdje želim igrati i gdje se osjećam dobro.”

“Još nisam pričao o rasporedu s Goranom. Moramo sačekati vijesti iz Amerike, hoće li se dogoditi ili neće, o tome ovisimo. Može se dogoditi da to budu Laver Cup i Davis Cup, volim igrati za svoju zemlju. Pokušat ću biti dio toga. To su veliki turniri koji su mi sada na mislima”, izjavio je Đoković pa zaključio:

“Nisam vakcinisan i ne planiram se vakcinisati, tako da dobre vijesti za mene mogu biti ukidanje obveze vakcinisanja da uđete u SAD ili, ako je moguće, dobivanje izuzeća. Ne znam, mislim da izuzeće nije realno. Nemam mnogo odgovora na to. Jedino je pitanje hoće li ukinuti obvezu ili neće na vrijeme, da mogu ući u SAD.”