21. Grand Slam naslov

Srbijanski teniser je osvojio 21. Grand Slam naslov, pri čemu sedmi Wimbledon; u finalu je pobijedio Australca Nicka Kyrgiosa sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3).

Srbijanac Novak Đoković pobjednik je trećeg teniskog Grand Slam turnira sezone, Wimbledona, nakon što je u nedjelju u finalu pobijedio Australca Nicka Kyrgiosa sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3).

Đokoviću je to 21. Grand Slam naslov, pri čemu sedmi osvojeni Wimbledon.

Bolji od njega je tek Rafael Nadal, koji je 22 puta slavio na nekom od četiri najveća turnira, dok u Wimbledonu jednu pobjedu više ima Švicarac Roger Federer.

Ovo je bilo četvrto uzastopno Đokovićevo slavlje u All England Clubu, a zadnji poraz doživio je 2017. godine u četvrtfinalu od Čeha Tomaša Berdycha.

Nakon toga nanizao je 28 pobjeda na trećem Grand Slam turniru sezone.

Kyrgios krenuo s osvojenim setom, pa izgubio

Za srbijanskog tenisera ovo je 88. osvojeni turnir u karijeri, dok je Australac ostao na šest osvojenih turnira; posljednji je osvojio 2019. godine u Washingtonu.

Prvi je do prednosti stigao Australac, koji je pri rezultatu 2:2 načinio break, a potom odbranio prednost.

Bio je to treći susret u nizu u kojem je Đoković krenuo sa 0:1.

U četvrtfinalu je čak gubio 0:2 protiv Talijana Jannika Sinner, a u polufinalu 0:1 od Britanca Camerona Norrie, no oba je meča okrenuo u svoju korist.

Srbijanski teniser je u drugom setu zaigrao daleko bolje, prvi vodstvu 2:1 napravio je break, a potom imao i 4:1.

Kyrgios je u devetoj igri mogao nadoknaditi izgubljeni gem, imao je 0:40, a potom još jednu break loptu, no propustio je sve četiri.

Đoković je dobio gem i seta za 6:3 i 1:1 u setovima.

Na otvaranju trećeg seta Đoković je imao dvije lopte za obrat, no Australac se izvukao i poveo 1:0.

Ključni gem u trećem setu dogodio se pri rezultatu 4:4; Kyrgios je imao 40:0, no izgubio je pet poena u nizu za break.

‘Tiebreak’ za Đokovića i pobjedu od 3:1

Đoković je potom obranio servis i dobio set rezultatom 6:4.

U četvrtom setu Kyrgios je ponovo zaigrao odlično, baš kao i Đoković, oba tenisera su držala svoje servise bez break lopti i set je otišao u 13. igru.

“Tiebreak” je krenuo Đokovićevim “mini breakom” i vodstvom 2:0; Australac je vratio izgubljeni poen, ali zatim izgubio dva poena na svoj servis (1:4).

Kada je Đoković poveo 6:1 bilo je jasno kako nema povratka; Australac je uspio osvojiti još dva poena, no to nije bilo dovoljno.

Đoković je dobio 13. igru sa 7:3 za veliko slavlje.