Mlada teniserka Elena Ribakina jučer je napravila najveći uspjeh u karijeri osvojivši Wimbledon, a nakon finala novinari su joj priredili neprijatne scene na konferenciji za medije.

Ovogodišnji Wimbledon prolazi bez ruskih i bjeloruskih takmičara zbog vojne agresije na Ukrajinu, no postoje teniseri iz ove zemlje koji nastupaju za druge države i tako im je omogućen nastup.

Upravo to je priča Elene Ribakine, šokantne pobjednice Wimbledona koja je rođena Ruskinja, ali je u međuvremenu odlučila da nastupa za Kazahstan.

Mlada Moskovljanka na konferenciji za medije preživjela je neprijatne scene nakon što je jedan novinar od nje tražio da osudi režim Vladimira Putina i napad na Ukrajinu.

"Nisam razumjela dio vašeg pitanja. Ono što znam i što mogu reći, jeste da ja predstavljam Kazahstan i nisam mogla birati gdje ću se roditi. Kazahstan me podržao. Osjetila sam podršku i ne znam šta da vam kažem", rekla je mlada teniserka koja je do 20. godine igrala za Rusiju.

Na Ribakini bilo je vidljivo da je pitanje potreslo, a nakon toga se i rasplakala dok je govorila o svojim roditeljima.

Podsjetimo, Ribakina je rezultatom 2:1 savladala Tunižanku Ons Jabeur u velikom finalu odigranom jučer. Danas je na rasporedu i duel finala muškog singla između Novaka Đokovića i Nicka Kyrgiosa.

Zanimljivo, predsjednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpišev proslavio je osvajanje Wimbledona jer je Ruskinja pod zastavom Kazahstana osvojila turnir na kojem predstavnicima ovog saveza nije bio dozvoljen nastup.

"Sjajno! Čestitam ti Ribakina, osvojili smo Wimbledon", poručio je Tarpišev za Ria Novosti.