INSPIRATIVNA PRIČA

Među zemljama koje se mogu pohvaliti trofejem najvećeg teniskog turnira na svijetu je od ove godine i Kenija nakon što je mlada Angella Okutoyi osvojila titulu u konkurenciji dublova za juniorke.

Vrlo inspirativna priča dolazi s Wimbledona gdje je Angella Okutoyi postala prva Kenijka s osvojenim Wimbledonom. Ova 18-godišnja teniserka u paru s Nizozemkom Rose-Mariom Nijkamp osvojila je juniorske dublove.

Kombinacija Okutoyi - Nijkamp savladala je Kanađanke Kaylu Cross i Victoriju Mboko rezultatom 3:6, 6:4 i 11:9.

"Sjajno je za mene da postanem prva Kenijka koja je osvojila Grand Slam titulu i čak koja je zaigrala u Grand Slam finalu. Sada sam u mogućnosti da inspirišem mlade tenisere iz Kenije i Afrike. Dajem im vjeru da i oni mogu učiniti isto", rekla je Okutoyi nakon osvajanja trofeja.

Ono što je najzanimljivije od svega, jeste da Okutoyi nikada u životu nije igrala na travi do ovog Wimbledona. Debitovala je u juniorskom singlu i u prvoj rundi je ispala, no u dublu je došla do titule.

"Nije bitno odakle dolazite, sve je do vjere i sna da li možete doći do cilja. Sada vjerujem da ćemo imati mnogo više tenisera iz Kenije na turniru", dodala je talentovana teniserka.

Okutoyi ističe da je odmah zavoljela travu čim je došla na Wimbledon i da bi to mogla postati njena omiljena podloga. Nakon što je osvojila juniorski turnir u dublu, mlada teniserka će se okrenuti nastupima u seniorskoj konkurenciji.