Wimbledon

Finale najprestižnijeg teniskog turnira Wimbledona na programu je danas od 15 sati.

U velikom finalu Novak Đoković (3.) će pokušati da osvoji četvrtu uzastopnu titulu na najprestižnijem teniskom turniru, a protivnik će mu biti 40. reket svijeta Nick Kyrgios.

Đoković je osvojio šest titula na Wimbledonu od sedam finala u koliko je nastupio.

Osvojio je tri posljednja Wimbledona, uz podatak da se 2020. nije igralo zbog pandemije COVID-19. Đoković je trofeje osvajao 2011., 2014., 2015., 2018., 2019. i 2021. godine i ukoliko osvoji naslov izjednačit će se sa Pitom Samprasom koji je sedam puta bio najbolji na Wimbledonu.

U pripremi za Wimbledon, teniser iz Srbije nije odigrao niti jedan zvanični turnir na travi, no srećom po njega to se nije osjetilo u igri.

Treći teniser svijeta imao je malo poteškoća u prvom kolu protiv Soonwoo Kwona, ali nakon toga je pronašao željeni ritam. Najbliže eliminaciji, bio je u četvrtfinalu protiv Janika Sinnera kada je gubio 2:0 u setovima, ali nakon toga je zaigrao impresivno i niti jednom u naredna tri seta mladi Italijan nije bio ni blizu da osvoji set i meč.

Đoković u ovo finale ulazi kao favorit sa željom da osvoji 21. grand slam trofej u karijeri, ali zadatak neće biti nimalo lagan.

Kyrgios je nakon velikih problema protiv Paula Jubba u prvom kolu, počistio Filipa Krajinovića, Stefanosa Tsitsipasa i Cristiana Garina, uz blage poteškoće protiv Brandona Nakashime.

Rafael Nadal mu je zbog povrede predao polufinale bez borbe, tako da u ovo finale i meč svog života Australac ulazi potpuno fizički spreman.

Zanimljivo je da je Kyrgios jedan od rijetkih igrača koji ima pozitivan omjer protiv Novaka Đokovića. Igrali su dva puta i oba puta je Australac pobijedio bez izgubljenog seta.

Da li će Kyrgios nastaviti sjajni niz protiv Đokovića i zaustaviti rekorde Srbijanca, saznat ćemo večeras.

Faktor