ZVANIČNO

Rafael Nadal se povukao s Wimbledona, poručio je španski teniser na vanrednoj konferenciji za medije koju je organizovao večeras kako bi objavio ovu odluku.

Nadal je jutros saznao užasne vijesti. Ljekarskim pregledom utvrđeno mu je da na abdomenu ima napuknuće mišića od sedam milimetara zbog čega nije mogao trenirati kao što je planirano.

Odradio je blaži trening s lopticom i trenerom Marcom Lopezom na 10. terenu gdje nije bilo kamera i bilo je jasno da namjerno izbjegava fokus javnosti.

Večeras je Nadal organizovao konferenciju za medije nakon kratkog treninga koji je trajao oko 45 minuta. Nije mogao ozbiljnije trenirati, pa je pozvao medije i saopćio konačnu odluku.

"Tužni smo što je završilo na ovaj način, Rafa. Hvala ti za još jednu godinu nezaboravnih momenata na turniru", ozvaničeno je na stranici Wimbledona.

Nakon duela kojeg je jučer priveo kraju u svoju korist rezultatom 3:2 protiv Taylora Fritza, Nadal je imao brojne probleme i bolove pa je tako jutros u Londonu obavio ljekarske preglede. Nakon što se vratio u Wimbledon na terene All England Cluba, saznao je užasne vijesti.

Iako mu je potvrđeno da ima rupturu na abdomenu, Nadal nije želio odustati već je, kao i tokom cijele karijere, bio veliki borac i pokušao doći do nove titule. Dao je svoj maksimum, ali je donio najtežu odluku u karijeri jer je bio vrlo blizu novog finala na Wimbledonu.

Tako smo ostali bez potencijalno dva spektakla na Wimbledonu. Sutra je trebao igrati protiv Nicka Kyrgiosa, a dueli pomenute dvojice tenisera u prošlosti su znali ponuditi pravi klasik.

Također, svi fanovi tenisa priželjkivali su duel Nadala i Đokovića u finalu, možda i posljednjem na Wimbledonu između njih dvojice, ali je sada zvanično da ga neće biti.

To znači da je Nick Kyrgios već u finalu Wimbledona što mu je najveći uspjeh u karijeri, iako sigurno nije želio na ovakav način proći polufinale. U duelu za najveći trofej karijere igrat će protiv boljeg iz duela Novak Đoković - Cameron Norrie.