PREPOZNATLJIV DETALJ

Najveći i najprestižniji turnir u svijetu tenisa Wimbledon počeo je prije dva dana, a ponovo se među fanovima postavlja isto pitanje koje decenijama muči brojne znatiželjne ljubitelje tenisa. Šta ananas radi na vrhu trofeja?

Postoje i oni koji nisu vidjeli detalj na vrhu najpopularnijeg trofeja u svijetu tenisa. Na vrhu se nalazi pozlaćeni ananas, a odgovor na pitanje šta on tu radi niko ne može dati.

Svojevremeno su iz Wimbledona pokušali objasniti ovu situaciju, ali su naveli da niko ne zna tačan razlog pojave ovog detalja.

"Ananas krasi vrh trofeja u muškoj konkurenciji na Wimbledonu, ali čini se da niko ne zna zašto. Najvjerovatnije objašnjenje za prisustvo ovog voća je da, kada je turnir osnovan u drugoj polovini 19. stoljeća, ananas je bio cijenjen kao rijetka i ekskluzivna hrana", navodi se u objašnjenju na zvaničnoj stranici Wimbledona.

Ananas je otkriven davno, ali je ostao skup za uvoz i predstavljao je luksuznu hranu sve dok početkom prošlog stoljeća nije počela komercijalna proizvodnja na Havajima.

U godinama kada je Wimbledon nastao ananas je bio simbol visokog statusa.

Inače, trofej Wimbledona je pozlaćen i visok je 46 centimetara. Imena svih prvaka od Spencera Gorea 1877. godine ugravirana su na trofeju, iako je nedostatak prostora natjerao da 2009. godine organizatori dodaju crno postolje koje prati pehar.