Najčudniji do sada

Wimbledon, najprestižniji teniski turnir na svijetu, danas kreće u svoje 135. izdanje.

Ove godine turnir će biti kao ni jedan do sada - organizator je zabranio nastup Rusima i Bjelorusima, zbog čega ATP i WTA turnir neće bodovati.

Wimbledon za 2022. godinu ostaje upamćen i po tome što na njemu neće nastupiti dvojica najboljih tenisera svijeta prema ATP listi, Daniil Medvedev i Alexander Zverev. Prvi zbog zabrane Rusima, a drugi zbog povrede. Takva situacija, također, nikada se nije desila u historiji ovog prestižnog turnira koji se igra od 1877. godine.

Najveći gubitnik nakon ovakve odluke definitivno je Novak Đoković. Branilac naslova ostaje bez dvije hiljade ATP bodova, ali na vječnoj listi Nadal bježi za dvije Grand Slam titule, pa motiva ne manjka.

- Sad ne ganjam ranking kao nekad, prije sam išao po rekord za najduže vrijeme provedeno na broju 1. Nakon toga, nije mi ranking toliko u prioritetima - rekao je Đoković na konferenciji za medije pred početak turnira, na kojem brani naslov prošlogodišnjeg pobjednika, te se bori za svoju 21. Grand Slam titulu.

Program Wimbledona počinje danas od 12 sati u obje konkurencije.

Najveći favoriti za naslov su Novak Đoković i Rafael Nadal.

Američka teniserka Serena Williams, koja je već godinu odsutna sa terena zbog povrede, igrat će na turniru.

Williams je bila odsutna sa teniskih terena sve od prvog kola Wimbledona 2021. godine, kada je morala da odustane od meča zbog povrede lijeve noge.

Američka teniserka u dosadašnjoj karijeri ima osvojena 23 Grand Slam šampionata, od čega je sedam puta osvajala Wimbledon, posljednji put 2016. godine.

Iz teniskog kluba All England Lawn, koji je organizator Wimbledona, saopćeno je da je nagradni fond koji će biti podijeljen igračima ove sezone povećan za 11,1 posto u odnosu na prošlu godinu i 5,4 posto u odnosu na pretpandemijsku 2019.

Pobjednici turnira u pojedinačnim konkurencijama za muškarce i žene će dobiti novčane nagrade od po dva miliona funti (2,35 miliona eura).

Wimbledon 2022. trajat će do 10. jula.

Faktor