Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) jučer je donijela odluku da na predstojećem Wimbledonu takmičari neće osvajati poene za rang-listu zbog toga što su Rusima i Bjelorusima zabranjeni nastupi, a to je izazvalo revolt kod Ukrajinaca.

Prethodno je Wimbledon zabranio učešće svim teniserima iz Rusije i Bjelorusije, uključujući i najveću zvijezdu i jednog od najboljih tenisera današnjice Daniila Medvedeva, a nakon brojnih razgovora s ATP-om, organizatori je nisu željeli promijeniti.

Stoga, stigla je kazna. Najveći turnir u svijetu tenisa ove godine neće nositi poene za rang-listu.

"Mogućnost da igrači bilo koje nacionalnosti učestvuju na turniru na bazi sportskog takmičenja i bez diskriminacije je ključna je za ATP Tour. Odluka Wimbledona da kazni ruske i bjeloruske sportiste i suspenduje ih sa takmičenja u Velikoj Britaniji ovog ljeta potkopava taj princip i integritet našeg sistema rangiranja. Sa velikim žaljenjem saopštavamo da nećemo dodijeliti ATP bodove za WIMbledon u 2022. godini", navodi se u saopćenju koje je jučer objavljeno.

To je izazvalo veliki revolt kod Ukrajinaca, a posebnu pažnju privukle su izjave dvojice bivših tenisera koji su trenutno na ratištu i brane svoje ognjište. Sergij Stahovski i Oleksandr Dolgopolov opisali su ovaj dan kao najsramotniji u historiji tenisa.

"Bravo za ATP i WTA, postali se propagandisti Rusije broj 1 oduzimanjem poena s Wimbledona. Vjerovatno ćete tako i nastaviti. Jadna odluka. Ne možete sjediti na dvije stolice", rekao je Dolgopolov.

Pridružio mu se i Sergij Stahovski koji tvrdi da su i neki teniseri na strani agresora.

"Kada bih rekao da sam razočaran ATP-om, bilo bi malo. Nikada ne bih očekivao da neko može stati na stranu agresora i ubica. Čini mi se i da moji igrači imaju saosjećanja s agresorima. Punih 85 dana nisu bili u stanju da osude invaziju na Ukrajinu. Sramotan dan za svjetski tenis", napisao je Stahovski.