MASTERS TITULA BROJ 38

Srbijanski teniser Novak Đoković osvojio je prvu titulu u 2022. godini nakon što je savladao Stefanosa Tsitsipasa rezultatom 2:0 (6:0 i 7:6) u finalu Masters 1000 turnira u Rimu.

Đoković iza sebe ima turbulentan prvi dio godine. Na prva tri najveća turnira u sezoni (Australian Open i Mastersi Indian Wells i Miami) nije mogao učestvovati bez obavljenog procesa vakcinacije, a onda je doživio i nekoliko neočekivanih poraza.

Međutim, u Rimu, svom najdražem turniru i gradu od organizatora Masters 1000 serije, pokazao je onu staru dobru igru po kojoj je bio prepoznatljiv.

Prvi set Đoković je odigrao protiv Tsitsipasa kao iz najboljih dana. Pomeo je rivala rezultatom 6:0 i poručio da ga samo titula zanima.

Drugi set bio je neuporedivo zanimljiviji. Sve je u svojim rukama imao Grk uz vodstvo rezultatom 5:2. Međutim, Đoković mu je oduzeo servis u trenucima kada je servirao za poravnanje u setovima.

Izborio je Đoković tie-break i tu lako savladao Tsitsipasa za novu titulu, prvu na ATP turnirima ove sezone.

To je za srbijanskog tenisera rekordna 38. titula na Masters 1000 turnirima. Prethodno je sam držao rekord i sa 37, a Rafael Nadal sada ima dvije manje u odnosu na najvećeg rivala.

Također, u svom voljenom Rimu osvojio je šestu titulu, ali možda i najvažniju jer je bio u lošoj formi i uzdrman situacijom u Australiji kada je deportovan. Sada Đoković optimističan odlazi na Roland Garros gdje će braniti titulu.