ODLUKA ORGANIZATORA

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković moći će braniti titulu na ovogodišnjem Wimbledonu nakon što je zvanično saopćeno da vakcinacija protiv koronavirusa nije obavezna za učesnike Grand Slama.

Nevakcinisani Đoković je dobio "zeleno svjetlo" za nastup na Wimbledonu nakon što su organizatori potvrdili da teniseri i teniserke ne moraju biti vakcinisani protiv koronavirusa kako bi učestvovali na ovom Grand Slamu.

Đoković je deportovan iz Australije te nije nastupio na Australian Openu iako je imao "medicinski izuzetak" za koji je smatrao da će mu biti dovoljan za nastup u Melbourneu. Ipak, nije bilo tako pa je završio u hotelskom karantinu. Nakon pravne bitke, viza mu je poništena te je prisiljen na povratak u Beograd. Nole je mogao samo gledati kako Rafael Nadal osvaja turnir i prestiže ga u broju Grand Slam titula.

Novaku je bilo jasno da možda neće moći igrati ni na Roland Garrosu gdje također brani titulu, no lokalna vlada je ukinula obavezu vakcinacije tako da može nastupiti u Francuskoj u maju.

Ipak, upitan je bio i nastup na Wimbledonu, no odlukom All England Cluba mu je omogućeno da nastupi i pokuša ponovo postati "kralj trave". Konačna odluka je objavljena danas, a ona glasi da Covid restrikcija neće biti.

"Vakcinacija nije obavezna i neće biti uvjet za nastup na Wimbledonu ove godine", rekla je direktorica Wimbledona Sally Bolton.

Đoković je šest puta osvojio Wimbledon i to mu je drugi najuspješniji turnir nakon Australian Opena koji je osvojio devet puta.