LEGENDA NEZADOVOLJNA

Legendarni ruski šahista Gari Kasparov (59) kritikovao je srbijanskog tenisera Novaka Đokovića jer je stao u odbranu Rusa kojima je zabranjen nastup na ovogodišnjem Wimbledonu.

Naime, Đoković je tokom prošlosedmičnog turnira u Beogradu rekao da se teniseri ne bi trebali diskriminirati prema nacionalnosti, već da bi ih se trebalo gledati po renkingu.

"Rusija bi mogla igrati po renkingu, ali po nacionalnosti Rusi ubijaju. Ruski sportisti koji se ne usprotive Putinovom ratu u kojem želi istrijebiti Ukrajince ga podupiru u tišini. A Srbin koji se također ne protivi tome je posebno neprikladan, s obzirom na historiju", napisao je Kasparov na društvenoj mreži Twitter.
Podsjetimo, prvi teniser svijeta je u svom nedavnom izlaganju kritikovao miješanje politike u sport.

"Kada kažem politika, ima je u sportu. Rukovodeća tijela i organizacije, strukture su tu. Politika je generalan termin. Ne valja kada se politika na višem nivou miješa u naš sport. Stojim pri onom što sam rekao, nema potrebe za suspenzijom sportista, posebno tenisera. Ne vidim kako oni doprinose bilo čemu što se događa u ratu. U tenisu imamo pravilo da nema diskriminacije. Pravilo je da se igra po renkingu, ne nacionalnosti. Wimbledon je to prekršio", rekao je Đoković.