ZBOG SANKCIJA

Nakon odluke Wimbledona da ne dozvoli učešće teniserima iz Rusije i Bjelorusije na ovom Grand Slam turniru, situacija u svijetu tenisa se poprilično zakuhala i sada postoji mogućnost da će se ATP i WTA suprostaviti ovom turniru.

Naime, zvaničnici ATP-a i WTA će se ubrzo sastati u Madridu, a tema će biti potencijalno oduzimanje bodova Wimbledonu za ATP i WTA listu, a to bi značilo da se ovaj Grand Slam faktički pretvara u egzibiciju s velikim nagradnim fondom.

Alternativa svakako jeste da se Rusima i Bjelorusima dozvoli nastup na Wimbledonu, odnosno da im se zamrznu bodovi ili im se dodijele neki bodovi na konto zasluga iz prošlosti.

Wimbledon bi se trebao početi igrati 27. juna, a to će biti treći Grand Slam u ovoj sezoni, nakon Australian Opena i Roland Garrosa koji je prvi naredni.

Wimbledon je objavio zvanično saopćenje u kojem je objašnjena ova odluka. Navode da nisu željeli odstupati od "napora Vlade Velike Britanije koja je postavila smjernice u vezi sportskih događaja".

"Dijelimo univerzalnu osudu nezakonitih ruskih radnji i pažljivo smo razmotrili situaciju u kontekstu naših dužnosti prema igračima, zajednici i Ujedinjenom Kraljevstvu. Uzeli smo u obzir smjernice koje je Vlada Velike Britanije postavila u vezi sa sportskim događajima. S obzirom na profil našeg takmičenja, odgovornost je da sudijelujemo u naporima vlade kako bi ograničili globalni utjecaj Rusije", naveli su organizatori.

Veliki turnir proteći će i bez jednog od najboljih tenisera svijeta Daniila Medvedeva.

To znači da sigurno nećemo gledati sjajne tenisere poput Daniila Medvedeva, Andreja Rubljeva, Karena Hačanova, Aslana Karaceva, Romana Safiulina i brojnih drugih.