Ne podržava odluku

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković ne podržava odluku čelnika Grand slam turnira u Wimbledonu da se zabrani nastup Rusima i Bjelorusima uslijed invazije Rusije na Ukrajinu.

Čelnici Wimbledona saopćili su u srijedu da su zabranili svim ruskim i bjeloruskim igračima nastup na ovogodišnjem turniru uslijed invazije na Ukrajinu koju Rusi nazivaju "Specijalna operacija".

Travnati Grand slam je prvi teniski turnir koji je zabranio nastup takmičara iz ove dvije zemlje. Rusu Daniilu Medvedevu koji je drugi teniser svijeta i četvrtoj igračici na WTA listi Bjeloruskinji Aryni Sabalenko bit će zabranjeno učešće na turniru koji traje od 27. juna do 10. jula, prenosi Reuters.

Đoković je istakao da sportisti nemaju veze sa sukobom u Ukrajini.

- Uvijek ću osuditi rat, nikada ga neću podržavati budući da sam dijete rata. Međutim, ne mogu podržati odluku Wimbledona, mislim da je to suludo. Kada se politika upetlja u sport, rezultat nije dobar – izjavio je Đoković novinarima na ATP turniru u Beogradu.

Igračima je zabranjen nastup zbog nacionalnosti prvi put nakon Drugog svjetskog rata kada su isključeni Nijemci i Japanci.

Fena