DRUGI NA SVIJETU

Ministar sporta Velike Britanije Nigel Huddleston odlučio je kako svi ruski i bjeloruski moraju dokazati da su neutralni prije nego im se dozvoli takmičenje na Otoku, a ovaj ultimatum će pogoditi i Daniila Medvedeva.

Naime, za ruskog tenisera to znači da neće moći nastupati na Wimbledonu ukoliko ne potpiše dokument u kojem jasno navodi da ne podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Tražimo pismene izjave kako ne primaju novac od Putina, Rusije ili Bjelorusije i da neće davati izjave podrške Putinu, Rusiji ili Bjelorusiji. Ukoliko kažu da su neutralni sportisti, želimo garanciju da su istinski neutralni i da nemaju veze s Putinom. Ukoliko neki sportovi ili ogranizacije odluče uvesti potpunu zabranu ruskih i bjeloruskih sportista, mi ćemo to i podržati, ali ako su odlučili ići neutralnim putem, onda tražimo takvo pisano jamstvo od njih", rekao je Huddleston.
Dakle, drugi teniser svijeta neće dobiti dozvolu za nastup na prestižnom turniru bez da se javno distancira od predsjednika svoje države.

Inače, Medvedev je najveće ime koje se suočava s ultimatumom britanske Vlade, iako će ove mjere utjecati na velik broj ruskih i bjeloruskih sportista i sportistkinja.

Pažnja svjetskih medija je zbog toga potpuno poklonjena upravo Medvedevu zbog nastupa na Wimbledonu koji počinje 27. juna.