Ruski teniser Andrej Rubljov ušao je u svoje novo ATP finale. Nakon osvojenog naslova u Dohi prošle sedmice, Rubljov je izborio ulazak u finale Dubaija pobjedom nad Poljakom Hubertom Hurkaczom 6:3, 5:7, 7:6 (5).

Nakon meča, Rus je pokazao što misli o agresiji Rusije na Ukrajinu ispisavši na kameri da ne želi rat. “Ne ratu, molim vas”, napisao je Rubljov na kameru i zaradio aplauz tribina.



Podsjetimo, sedmi teniser svijeta je jučer na konferenciji za medije u Dubaiju otkrio da na društvenim mrežama prima prijeteće poruke samo zato što je Rus. Istaknuo je kako ga to žalosti te kako on ni na jedan način ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.

Prije samo nekoliko dana osvojio je titulu u dublovima, i to igrajući u paru sa ukrajinskim teniserom Denysom Molchanovim.

“Dobivam prijeteće komentare na internetu jer sam Rus. To su agresivni komentari. Ne mogu reagovati na njih jer bih onda bio poput njih. Ako želim imati mir, moram pokazati da mi nije stalo. Čak i ako me gađaju kamenjem, moram pokazati da sam za mir. Iako nisam odgovoran, nisam ovdje da bih bio agresivan. Mislim da je ovo pravi način postupanja”, rekao je pa dodao kako je na Instagramu objavio dvije zagrljene lutke sa zastavama Rusije i Ukrajine:

“Mislim da ništa nije važnije od mira i od toga da svi u svakom trenutku budu sigurni. U ovakvim trenucima mislim da čovjek razumije da je, bez obzira na to kakav loš dan imaš, najvažnije imati mir i biti zdrav.”