Principi

Principi donošenja odluka o mom tijelu su važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog, poručio je srbijanski teniser.

Srbijanski teniser Novak Đoković izjavio je da bi najradije propustio teniske trofeje u budućnosti nego bio primoran dobiti vakcinu protiv korona virusa.

U eksluzivnom intervjuu za BBC, teniser je rekao ga ne treba povezivati ​​s pokretom antivaksera, ali podržava pravo pojedinca na izbor, prenosi Anadolija.

Đoković je upitan da li bi žrtvovao učešće na takmičenjima kao što su Wimbledon i French Open zbog svog stava o vakcini.

“Da, to je cena koju sam spreman da platim”, rekao je Đoković.

Stvaranje ‘antivakserskog osjećaja’

Dvadesetostruki pobjednik Grand Slam turnira je deportovan iz Australije prošlog mjeseca nakon što mu je vlada te zemlje dvaput ukinula vizu zbog toga što nije vakcinisan.

Prvi teniser svijeta je tvrdio da je dobio medicinsko izuzeće za ulazak u zemlju kako bi igrao na Australian Openu, budući da se nedavno oporavio od COVID-a 19.

Međutim, državni ministar za imigraciju Alex Hawke iskoristio je svoje ovlasti i otkazao mu vizu, uz obrazloženje da bi njegovo prisustvo moglo podstaći “građanske nemire” i antivaksersko raspoloženje.

“Ono što malo ljudi zna jeste da ja nisam deportovan iz Australije na osnovu toga što nisam vakcinisan ili sam prekršio neka pravila. Sve je to zapravo odobreno. Razlog zbog čega sam deportovan iz Australije jeste taj što je ministar za imigraciju iskoristio svoje diskreciono pravo da mi poništi vizu na osnovu percepcije da bih mogao da stvorim neki antivakserski osećaj u zemlji ili gradu, sa čime se potpuno ne slažem”, poručio je Ðoković, prenosi Tanjug.

‘U skladu sa svojim tijelom’

Istakao je da nije protiv vakcinacije, ali da podržava slobodu izbora.

“Moj um je otvoren kada je u pitanju mogućnost da budem vakcinisan u budućnosti, jer svi zajedno pokušavamo da pronađemo najbolje rešenje kada je u pitanju borba protiv COVID-a. Ponavljam, nikad nisam bio protiv vakcinacije i nadam se da ćemo svi vrlo brzo videti skori kraj ovog virusa”, rekao je Đoković, ističući da se vakcinisao i kao dijete.

Izrazio je nadu da će se uvjeti oko vakcinacije na pojedinim turnirima promijeniti te da će moći igrati još mnogo godina.

Također je potvrdio da je spreman da se odrekne šanse da postane statistički najveći teniser svih vremena. Njegov rival, Rafael Nadal, osvojio je 21 Grand slam titulu – najviše od svih tenisera.

“Principi donošenja odluka o mom telu su važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Pokušavam biti u skladu sa svojim telom koliko je god to moguće”, poručio je Đoković.