Veliki uspjeh

Meshkatolzahra Safi, prva je juniorka s hidžabom iz Irana koja je ušla u top 100 teniserki svijeta. Trenutno je 74. na listi i uspjela je da se plasira u 2. kolo Australian Opena.

Ova igračica je veoma ponosna na to što je otvorila novo sportsko poglavlje u svojoj zemlji i što će mlade Iranke imati priliku da pišu historiju bijelog sporta.

"Stvarno bih svima željela da kažem da ne odustaju od svojih snova. Kada sam ja krenula, svi su mi govorili da ne mogu ovo da uradim. Posebno mojoj mami. Tako da ja kasnije nikome nisam ništa ni hjtela da pričam. Samo sam nastavila da radim i guram naprijed", rekla je Safi.

Dodala je:

"Nastavite da gurate i vjerujete u svoje snove. Ne slušajte nikoga kada vam govore da nešto ne možete. Ovo je zaista sve veliko za mene i nadam se da ću moći da nastavim u istom ritmu. Kao i u svakoj teškoj situaciji u kojoj se nađem u životu. Uvijek želim da pružim više. Ako se nađete u teškoj situaciji uvijek držite glavu visoko i samo nastavite da idete ka svom cilju".

Ova teniserka, prva je koja je igrala sa hidžabom na glavi. Upitana kako se osjećala igrajući na vrelom melburnškom betonu, kazala je:

"Ako u mojoj zemlji pitate ljude koji sport vole, svi će reći fudbal. Sjećam se dana kada sam na TV-u videla meč Rafaela Nadala. Moja mama i ja smo bile vrlo radoznale da saznamo da li uopšte postoji teniski teren u mojoj zemlji. Kada sam počinjala da igram svi su rekli da sam talentovana, ali kasnije sam uvidjela šta znači biti talentovan kada sam upoznala i ostale igračice na Turu".