Detalji

Savezni sud Australije detaljno je obrazložio presudu kojom je Novaku Đokoviću poništena viza.

Sud je obrazložio sve detalje, od momenta kada je najboljem teniseru svijeta 18. decembra viza izdata, do presude da mu se ona ukine 16. januara.

Navedeno je da je srbijanski reket bio opasnost po zdravlje, red i javni interes.

- Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrješenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni - navodi se u saopćenju suda.

- Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih dijelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes - dodali su.

Parlament je, navodi se, "jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može da predstavlja rizik po zdravlje ili red australijske zajednice."

- Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu. Ovlaštenje za ukidanje vize uslovljena je time da je ministar "zadovoljan određenim stvarima". Te stvari su, relevantno za sadašnje svrhe, da prisutnost nosioca vize u Australiji predstavlja ili može biti, ili bi mogla biti, rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice ili njenog djela. Dakle, nije činjenica da gospodin Đoković predstavlja rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice; nego da li je ministar bio zadovoljan da njegova prisutnost predstavlja ili može biti ili bi mogla biti takav rizik za potrebe odgovarajućih odredbi Zakona o migracijama.

Đoković je deportovan iz Australije poslije 11 dana boravka. Već od njegovog dolaska u Melbourne krenuli su problemi, a teniser nije vakcinisan na koronavirus, zbog čega je u konačnici morao napustiti zemlju bez nastupa na Australian Openu, prvom Grand Slamu u sezoni čiju titulu je osvajao devet puta.

Faktor