AUSTRALIAN OPEN

Španski teniser Rafael Nadal (5. ATP) lako je počeo nastup na Australian Openu pobjedom nad američkim teniserom Marcosom Gironom (66. ATP) u tri seta. Konačan rezultat bio je 6:1, 6:4 i 6:2.

Nadal je krenuo u borbu za titulu na Australian Openu laganom pobjedom nad Gironom, kao što se i očekivalo. U sva tri seta nije bilo dileme da će doći do trijumfa koji je ujedno i njegov 70. u karijeri na ovom Grand Slam turniru.

Iako se Nadalovi navijači nadaju tituli kojom bi prestigao Novaka Đokovića i Rogera Federera, bit će to veoma teško zbog forme Danila Medvedeva i Alexandera Zvereva.

Međutim, mnogi smatraju Nadala konkurentom za titulu i zanima ih komentar na situaciju s Novakom Đokovićem. Tako je Nadal govorio na konferenciji za medije o deportaciji prvog reketa svijeta iz Australije.

"Ne znam, ne znam da li bi trebalo da nastupi. Inače, prilično sam umoran od toga, znate. Prošla je cijela sedmica od trenutka kada je dobio prvu presudu i mogao je da dobije vizu i da trenira. Rekao sam da je sud rekao svoje. Ako je sud rekao da je njegova viza validna i da može da igra, pravda je rekla svoje, najpoštenije bi bilo da on zaigra ovdje. Međutim, sud je juče rekao nešto drugo. Nikada se neću protiviti onome što sud kaže. Druga stvar je to što ja mislim lično i kakav je moj privatni stav o svemu, zar ne? Idealna situacija u sportu je da su najbolji sportisti prisutni i da se takmiče na najvećim turnirinma. U to nema sumnje. Da je Novak Đoković ovdje, svima bi bilo bolje, tu dileme nema. Međutim, desila se druga stvar i ja ne mogu ništa da kažem jer je situacija sada jasna", izjavio je Rafa nakon prve pobjede.

Španca su novinari pitali i da li će mu nedostajati rival iz Srbije na Australian Openu koji je sinoć počeo.
"Uvijek sam imao veliko poštovanje prema svojim rivalima i dobar odnos sa njima. Moje mišljenje je da je život mnogo bolji ako imate dobre odnose sa drugima, naročito u svlačionici. To je i bio slučaj, uz neke blage izuzetke tokom godina. Sretniji ste kada imate dobar odnos sa svima. Sa Novakom takvih izuzetaka nije bilo – uvijek smo imali dobar odnos. Iskreno, želim mu sve najbolje. Mislim da je čitava ova situacija haotična. On nije jedini koji je neke stvar uradio pogrešno u ovom slučaju. U ovoj užasnoj situaciji koja traje dvije sedmice postoji više odgovornih strana. Također, on je jedna od tih odgovornih strana. Na ličnom planu da, volio bih da je on ovdje. Da li je pošteno ili ne da on igra ovdje – to je neka druga odluka i ne bih želio više da o tome pričam", zaključio je Španac.

Nadal će u drugom kolu Australian Opena igrati protiv boljeg iz duela Yannicka Hanfmanna i Thanasija Kokkinakisa.