Nakon deportacije

Nakon što mu je po drugi put uskraćena viza i naložena deportacija, najbolji teniser svijeta je napustio Australiju, a u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak sletio je u Dubai.

Australijski premijer Scott Morrison ostavio je otvorena vrata Novaku Ðokoviću da se takmiči na Australian Openu naredne godine, uprkos tome što je najbolji svjetski teniser suočen sa trogodišnjom zabranom ulaska u tu zemlju, prenosi Tanjug.

“Zabrana važi tri godine, ali postoji mogućnost da se (osobi) dozvoli ulazak pod odgovarajućim okolnostima”, poručio je Morrison.

Prethodno je i ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews potvrdila da za Ðokovića, osim odluke o deportaciji, važi i trogodišnja zabrana ulaska u Australiju, ali i napomenula kako se o tome još ne razmišlja.

“Zabrana može da se ukine u slučajevima kada se razlog za to dokaže, ali to nije nešto o čemu će se razmatrati danas ili sutra, već u u budućnosti”, izjavila je Andrews za australijski TV program “Sunrise 7”.

Poručila je i kako razumije da postoji određeni nivo konfuzije u vezi sa pitanjima koja se odnose na proces podnošenja zahtjeva za vizu.

“Da budem jasna, podnošenje zahtjeva za vizu i dobijanje vize vam ne daje automatski pravo da uđete u Australiju. Također, morate da ispunite uslove za ulazak koji važe u to vrijeme”, rekla je Andrews.

Sletio u Dubai

Nakon što mu je po drugi put uskraćena viza i naložena deportacija, najbolji teniser svijeta je napustio Australiju, a u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak sletio je u Dubai.

Dan ranije, australijski savezni sud je potvrdio vladinu odluku o ukidanju vize Đokoviću, čime je ugašena nada necijepljene teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena, koji je počeo u ponedjeljak, i rekordnih 21 Grand Slam naslova, piše Reuters.

Đoković je u Australiju stigao 5. januara kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Sud ga je prošli ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. januara, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv COVID-a 19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

Đoković: Izuzetno sam razočaran

U reakciji na presudu, Đoković je na društvenim mrežama izjavio kako je “izuzetno razočaran”, te da će “sada odvojiti malo vremena da se odmori i oporavi”.

“Izuzetno sam razočaran presudom suda da odbije moju molbu za sudsko preispitivanje odluke ministra da mi ukine vizu, što znači da ne mogu ostati u Australiji i učestvovati na Australian Openu”, naveo je u Đoković.

Poručio je da poštuje odluku suda, ali i da mu je “neprijatno je što je fokus proteklih nedelja” bio na  njemu.

“Nadam se da sada svi možemo da se fokusiramo na igru i turnir koji volim. Poželeo bih igračima, zvaničnicima turnira, osoblju, volonterima i navijačima sve najbolje na turniru. Na kraju, želeo bih da se zahvalim svojoj porodici, prijateljima, timu, navijačima i mojim sugrađanima Srbima na stalnoj podršci. Svi ste mi bili veliki izvor snage”, naveo je Ðoković.